Iohannis reacţionează: Ministrul Justiţiei să explice public cum s-a ajuns ca dosarul "10 August" să fie clasat

Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut, joi, ministrului Justiţiei să explice public cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul privind evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.

“Solicit ministrului Justiţiei să explice public de urgenţă cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici. Lucrurile nu se pot încheia aici şi de aceea am cerut ministrului Justiţiei şi ministrului de Interne să găsească soluţiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă”, a scris şeful statului, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Solicitarea liderului de la Palatul Cotroceni vine în contextul în care, după mai multe amânări, Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, să respingă solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul “10 august”, decizia fiind definitivă. Decizia a fost criticată în mod făţiş de o serie de partide şi politicieni, printre ei numărându-se şi premierul Florin Cîţu sau ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Postarea şefului statului a stârnit însă şi critici, pe Facebook, din partea unor cetăţeni care i-au reamintit că dosarul a fost îngropat încă de pe vremea în care DIICOT-ul era condus de Giorgiana Hosu, pusă în funcţie chiar de Iohannis, la propunerea lui Cătălin Predoiu, în ciuda avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi a faptului că soţul acesteia era judecat o serie de infraciuni penale.

Ulterior, Iohannis a fost nevoit să o revoce pe Georgiana Hosu, pentru că soţul ei a fost condamnat în primă instanţă.