Iohannis, la finalul misiunii din Afganistan: Dragi militari, bine aţi revenit acasă. Aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre!

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, miercuri, militarilor participanţi la Misiunea Forţelor Armate ale României în Afganistan, că sunt “eroii generaţiilor noastre” şi că această misiune va rămâne în cărţile de istorie ca fiind cea mai lungă, complexă şi importantă operaţiune militară din afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Şeful statului a făcut remarcile în timpul unei ceremonii militare organizate în Piaţa Arcul de Triumf cu ocazia încheierii misiunii NATO “Resolute Support” din Afganistan.

“Cu siguranţă cel mai greu preţ plătit de Armata României este preţul de sânge şi lacrimi pentru această misiune. 27 de militari şi-au pierdut viaţa în Afganistan, iar alţi 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave, care îi marchează pentru totdeauna”, a transmis preşedintele României.

Potrivit şefului statului, în plan politic şi militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii şi retragerea forţelor NATO.

“Toate acestea au fost posibile, în primul rând, datorită contribuţiei militarilor români, care nu doar că şi-au dovedit abilităţile tehnice, rigoarea şi caracterul, dar au avut de câştigat şi lupta cu o climă şi o zonă geografică aspre, aceste condiţii făcând şi mai dificile misiunile”, a continuat Iohannis.

În continuare, redăm integral textul alocuţiunii preşedintelui Klaus Iohannis:

Marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoţie şi, mai ales, de recunoştinţă. Ori de câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru patria noastră, avem poate tendinţa să ne gândim mai degrabă la trecut. Însă eroismul şi iubirea de ţară sunt şi astăzi printre valorile fundamentale, constitutive ale naţiunii noastre şi de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriaşe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operaţii ale Armatei noastre?

Misiunea Forţelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acţiunile desfăşurate în Afganistan. Sunt mii de femei şi bărbaţi care au lăsat în ţară părinţi, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în ţară copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi, de care s-au despărţit o vreme pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viaţa în pericol.

Este un efort susţinut, pe care doar oamenii devotaţi şi curajoşi sunt capabili sa îl facă, şi pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care aţi fost implicaţi.

Participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat şi o poziţionare strategică importantă a României, ţara noastră aşezându-se astfel alături de statele membre NATO în războiul global împotriva terorismului şi demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice.

Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Ca urmare a angajamentelor asumate, contribuţia militară românească în cadrul acestei operaţii a crescut ulterior.

Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaţilor şi al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaţionat cu populaţia civilă din zonă.

În plan politic şi în plan militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii şi retragerea forţelor NATO.

Toate acestea au fost posibile, în primul rând, datorită contribuţiei militarilor români, care nu doar ca şi-au dovedit abilităţile tehnice, rigoarea şi caracterul, dar au avut de câştigat şi lupta cu o climă şi o zonă geografică aspre, aceste condiţii făcând şi mai dificile misiunile.

Însă, cu tenacitate şi hotărâre, militarii noştri s-au adaptat războiului asimetric şi unor proceduri în permanentă schimbare. Este o performanţă care merită din plin respectul nostru.

Totodată, a fost un efort uriaş şi în ţară, pentru a forma şi pregăti contingentele, pentru a proiecta forţa la mii de kilometri, pentru a susţine logistic şi financiar mai mult de 19 ani de participare în Teatrul din Afganistan.

Dar dincolo de cifre şi statistici, succesul acestei misiuni se datorează în mare parte şi susţinerii din partea familiilor militarilor, rămase acasă.

Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare ştire despre evoluţiile din zonele de conflict sau care îşi trăiau în ţară bucuriile şi dramele, fără ca militarii noştri să poată lua parte la ele, cu toţii au fost parte a efortului din Afganistan.

Nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o maşină militară opreşte în apropierea casei tale.

Tuturor acestor familii, părinţilor, soţiilor şi soţilor, fiicelor şi fiilor doresc să le mulţumesc pentru înţelegere şi pentru sprijin!

Doamnelor şi domnilor, cu siguranţă cel mai greu preţ plătit de Armata României este preţul de sânge şi lacrimi pentru această misiune.

27 de militari şi-au pierdut viaţa în Afganistan, iar alţi 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave, care îi marchează pentru totdeauna.

Cuvintele nu pot evoca profunzimea durerii familiilor îndoliate şi chinul celor care încă resimt, zi de zi, urmele lăsate de răni. Sunt cu toţii în inima noastră şi le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor, pus în slujba efortului comunităţii internaţionale de a face lumea mai sigură.

În cei peste 19 ani de operaţii, s-au adunat şi multe lecţii învăţate şi, dintre toate, una cred că este cea mai importantă: lecţia solidarităţii - a solidarităţii şi a camaraderiei militare, a solidarităţii naţiunii noastre, precum şi a solidarităţii internaţionale.

Mulţumesc tuturor statelor alături de care ne-am desfăşurat misiunile în Afganistan pentru sprijinul acordat, în special Statelor Unite ale Americii!

Mulţumesc, în încheiere, Armatei noastre, Jandarmeriei şi Poliţiei Române pentru modul exemplar în care şi-au făcut datoria.

În semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute de către militarii români în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operaţii din Afganistan şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii României, am decorat astăzi un număr de 18 drapele de luptă.

Dragi militari, bine aţi revenit acasă!

Aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre şi suntem mândri de voi! Ne-aţi arătat că dragostea de ţară, spiritul de sacrificiu, curajul, abnegaţia şi patriotismul rămân repere fundamentale ale naţiunii noastre.

Sunt sentimente înalte, care i-au călăuzit pe înaintaşii noştri, sunt moştenirea pe care am primit-o şi pe care, prin exemplul dumneavoastră, o transmitem mai departe generaţiilor viitoare.

Nu ne vom uita niciodată eroii!

Vă mulţumesc şi vă doresc multă sănătate!