Iohannis, despre donarea sistemului Patriot: România s-a transformat dintr-un stat care se ruga să primească ajutor, într-un stat care are forţă

Klaus Iohannis (presidency.ro)
Andrei Pricopie
10.07.2024

România sprijină Ucraina şi Moldova prin donaţii de sisteme strategice Patriot şi alte măsuri de securitate, transformându-se dintr-un stat care cerea ajutor, într-un stat puternic, capabil să exporte securitate în regiune, a susţinut miercuri, în marja participării la Summitul NATO, preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a explicat că, în acest moment, compensaţiile pentru donarea sistemului Patriot către Kiev sunt negociate cu SUA şi NATO, urmărindu-se obţinerea unui alt sistem Patriot şi alte echipamente militare care să asigure o supraveghere aeriană eficientă. Extinderea şi întărirea flancului estic NATO, inclusiv creşterea numărului de efective americane la bazele Kogălniceanu şi Cincu, sunt parte din aceste eforturi.

Reporter: Donăm un sistem strategic Patriot, am luat o serie de măsuri pentru sprijinirea Ucrainei, la ce ne putem aştepta concret pentru întărirea acestui concept de apărare avansată?

Klaus Iohannis: Acum haideţi să vă răspund aşa, mai politic. Noi facem toate aceste lucruri, sprijinim Ucraina, donăm Patriot, ajutăm Moldova şi alţii din regiune pentru că putem şi pentru că noi considerăm că aşa este corect.

Iar pentru că noi putem este o afirmaţie pe care cred că toată lumea o înţelege aşa cum trebuie. România s-a transformat dintr-un stat care se ruga să primească ajutor de orice fel într-un stat care are forţa, energia şi capacităţile să exporte securitate în întreaga regiune. E un lucru mare, e un drum complicat pe care îl avem în spatele nostru, pe care îl avem în faţă, dar România a devenit mai sigură, mai puternică şi mai implicată, în special în ultimii 10 ani.

Pretenţia noastră este că atunci când donăm un sistem de mare capacitate, gen Patriot, să fim compensaţi rezonabil. Aceste lucruri se negociază şi în aceste zile cu SUA şi NATO şi deja s-au obţinut primele progrese. Când se finalizează discuţia, vom face publice rezultatele.

Iar în ceea ce priveşte chestiunile de întărire a flancului, ştiţi foarte bine că toate chestiunile de baze ale NATO sunt într-un proces de extindere, numărul efectivelor americane creşte constant. Kogălniceanu, Cincu este ce ne dorim şi este natural.

Un flanc estic puternic înseamnă militari, dotări militare şi proceduri, şi toate aceste lucruri vor fi îmbunătăţite la acest summit.

Reporter: Aceste negocieri pe care spuneţi că le-aţi întreprins legat de compensaţia pentru sistemul Patriot presupun un alt sistem Patriot pe care îl vom primi sau e vorba de echipamente, muniţie antiaeriană de alt tip?

Klaus Iohannis: În CSAT am discutat acum câteva zile şi am dat un mandat Ministerului Apărării. Ministrul Apărării este aici, se negociază şi dorinţa noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, sigur, nu mâine, dar într-un viitor apropiat. Pentru a compensa absenţa sistemului pe care îl dăm acum, cred că vom reuşi să obţinem şi sisteme care vor fi livrate mai repede şi vor asigura o bună supraveghere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor