Ioan Rus: "Noi facem drumuri expres. Generaţia următoare va face autostrăzi"

Sosea din Romania. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Flori Mladin
03.10.2014

Ioan Rus, ministrul Transporturilor (PSD), a tranşat problema spinoasă a autostrăzilor la Bucharest Forum 2014: „România are nevoie de autostrăzi, dar trebuie să ne corelăm dorinţele cu putinţele şi, în loc să vorbim de autostrăzi transcarpatice, ar trebui să începem cu drumuri transregionale, drumuri expres, iar generaţia următoare de miniştri va face autostrăzi şi căi ferate de mare viteză”, transmite Agerpres.

"Sunt adeptul autostrăzilor dar, în acest moment, putem vorbi despre autostrăzi transcarpatice încă vreo câţiva ani, dacă vrem să vorbim despre asta, sau putem intra într-un program pas cu pas de rezolvare a problemelor de la drumuri transregionale la drumuri expres, rapide, cu patru benzi, care nu trec prin localităţi, care au traseu de autostradă, iar generaţia următoare de miniştri va face autostrăzi, căi ferate la 120-160 de kilometri pe oră, cu care să creştem", a menţionat Ioan Rus.

Ministrul Transporturilor a reamintit problemele economice pe care România le are în partea estică a României.

"Acolo există potenţial uman, dar este foarte complicat să faci o fabrică de cămăşi sau de şuruburi la Vaslui, în contrapartidă cu Aradul, care este în partea de vest a ţării. Pentru că de la Vaslui la Arad te costă un leu în plus fiecare şurub, transportul, plus riscurile", a afirmat Rus.

Liderul PSD s-a referit şi la dificultăţile cu care se confruntă Dacia Renault din cauza infrastructurii precare din partea de sud-vest a ţării.

"Avem cel mai mare producător şi exportator român în zonă care are probleme grave în a-şi transporta şi valorifica marfa către beneficiar, din cauza insuficientei dezvoltări a infrastructurii, care ar trebui să fie suport pentru el", a afirmat Ioan Rus.

Ministrul Transporturilor a precizat că este prima oară când România are un Master Plan în Transporturi, care va fi supus dezbaterii publice, iar ulterior ar urma să fie transformat într-un program operaţional al României, cu termene concrete de execuţie a proiectelor prevăzute.

"Master Planul General pentru Transport este un document integrat şi stă la bază planificării a tot ceea ce noi vom face de aici şi până în 2030. Sigur, cu nevoia 100% ca din trei în trei ani sau din cinci în cinci ani să îl refacem pentru că vor fi lucruri pe care în secunda aceasta le-am anticipat insuficient", a declarat ministrul Transporturilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor