Internările şi intervenţiile chirurgicale, suspendate pentru 30 de zile. Care sunt excepţiile?

Raed Arafat
Raed Arafat (Screenshot)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că, pe fundalul exploziei numărului de infectări cu Covid, va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale, precum şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate.

Potrivit lui Arafat, în acest moment există o presiune asupra sectorului de urgenţă şi a celui sanitar, căci în decurs de o săptămână numărul infecţiilor s-a dublat, iar deocamdată nu se poate vorbi de "o tendinţă de plafonare sau de scădere".

"După discuţiile cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, analizele făcute la Centrul Naţional de Comandă şi Coordonare a Intervenţiei, discuţii cu mai mulţi manageri de spitale, suntem nevoiţi să emitem un ordin, pe 30 de zile, care prevede că începând cu data emiterii acestuia, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor, pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate. Vor face acest lucru managerii unităţilor sanitare publice", a declarat Arafat, citat de Agerpres, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după ultima şedinţă de Guvern.

Arafat a mai precizat că aceste prevederi nu se aplică în cazul urgenţelor, al femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigaţii sau tratament. Astfel de proceduri medicale se vor realiza în continuare în unităţile medicale publice.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate, iar medicul trebuie să argumenteze în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor.

"Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă", a declarat Arafat.

Totodată, managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură