Interlop, care se lăuda că autorităţile române nu îi pot face nimic, a fost adus în ţară. Era fugit în Iordania de 15 ani

Interlopul Romeo Ursu, zis şi Genică Boenică, adus în România, 18 septembrie 2023
Interlopul Romeo Ursu, zis şi Genică Boenică, adus în România, 18 septembrie 2023 (YouTube Screenshot)

Interlopul Romeo Ursu, cunoscut sub porecla de Genică Boenică, pe numele căruia există două condamnări definitive la pedepse cu închisoarea, a fost adus în România luni dimineaţă şi va fi închis pentru a-şi executa sentinţele la Penitenciarul Rahova, relatează HotNews.ro.

“Luni, poliţiştii Direcţiei Investigaţii Criminale - I.G.P.R., cu sprijinul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, au pus în executare 2 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, emise pe numele unui bărbat, în vârstă de 55 de ani, din Municipiul Bucureşti. Acesta a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă de înşelăciune şi instigare la folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

De asemenea, cel în cauză se sustrăgea de la punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Tribunalul Constanţa, fiind condamnat la o pedeapsă de 8 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”, a transmis Poliţia Română într-un comunicat, adăugând că bărbatul urmează să fie închis într-un penitenciar.

Genică Boenică a fugit în Iordania în urmă cu 15 ani, după ce a primit două condamnări definitive cu închisoarea.

Dar, în aprilie 2021, cu ocazia unei vizite la Amman a ministrului român de Externe de atunci, Bogdan Aurescu, a fost semnat un tratat cu Iordania privind extrădarea fugarului.

Acesta a postat în trecut pe pagina sa de Facebook mesaje ironice la adresa autorităţilor din România, care nu au reuşit extrădarea sa în tot acest timp.

Potrivit sursei citate, în iunie 2020, Boenică posta un mesaj în care se lăuda că, datorită anilor petrecuţi în Iordania, a reuşit să scape de una dintre condamnările la închisoare, fapt care, spunea el, nu a mai fost reuşit de niciun alt fugar din faţa justiţiei din România. La două zile după această postare, Boenică a intrat în direct la postul România TV şi a declarat că autorităţile române nu-i pot face nimic.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a reacţionat după extrădarea lui Ursu:

“Începem săptămâna cu o veste bună. Un avion l-a adus, în această dimineaţă, din Iordania în România, pe Romeo Ursu, în vederea executării unei pedepse privative de libertate. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare, după ce a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii de 2 ani şi 10 luni, în 2014, respectiv 8 ani în 2015, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune şi a celei de constituire a unui grup infracţional organizat. Romeo Ursu a fost preluat de pe aeroportul Otopeni de organele de poliţie şi va fi transportat la penitenciarul Rahova. Este un gest de normalitate într-un stat de drept. Nimeni nu este mai presus de lege. Ca ministră a justiţiei, voi face tot ce ţine de atribuţiile mele pentru a nu permite nimănui să se sustragă justiţiei naţionale. Mulţumesc tuturor autorităţilor care au contribuit la aducerea în ţară a condamnatului Romeo Ursu”.