Institutul de Fizică Nucleară Măgurele a fost decapitat. Directorul, revocat din funcţie – Surse

Nicolae Zamfir, fost directorul Institutului de Fizică Nucleară
Nicolae Zamfir, fost directorul Institutului de Fizică Nucleară (Screenshot Youtube)

Nicolae Zamfir, directorul general al IFIN-HH, a fost revocat din funcţie vineri seara, anunţa publicaţia edupedu.ro. Interimatul va fi asigurat de Nicolae Mărginean, pentru o perioadă de 6 luni.

Potrivit sursei citate, ministrul Educaţiei Monica Anisie a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său şi prin care era de acord de acea dată cu prelungirea mandatului deţinut de Nicolae Zamfir în fruntea instituţiei.

Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în ţară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor şi cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituţia care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

Fapt este însă că mandatul lui Zamfir a fost puternic contestat de o parte a angajaţilor Institutului de Fizică Nucleară, primele critici la adresa directorului laserului apărând după că acesta a reziliat contractul de 66 de milioane de euro (dublul bugetului avut de România pe cercetare anul trecut) pentru al doilea echipament esenţial de cercetare, după laserii de mare putere: Sistemul Fascicul Gamma.

Concret, în 2018 Zamfir a reziliat contractul câştigat în 2014 de Consorţiul EuroGammaS – condus de Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Italia – pentru acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate.

„Consorţiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalităţi de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalităţi de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic şi ne îndreptăm cu paşi mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcţiune Sistemul gamma şi, dacă nu îl pun în funcţiune, contractul se reziliază de la sine”, declara Zamfir, în octombrie 2018, pentru Edupedu.ro.

În decembrie 2018, Institutul de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată Institutul de Fizică Nucleară din România, imediat după rezilierea contractului. De atunci, italienii au intentat în total 38 de procese părţii române, dintre care institutul român a câştigat 24, celelalte fiind în derulare, potrivit surselor Edupedu.ro. Până acum, partea română nu a pierdut niciun proces în litigiul cu italienii.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură