Instanţa dezbate contestaţia procurorilor pentru cea de-a doua restituire la DNA a dosarului vizitei lui Dragnea în SUA

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times Romania)

Dosarul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA în 2017 a fost restituit a doua oară la DNA pe motiv că procurorii ar fi încălcat rigorile procedurii penale atunci când i-au audiat ca martori pe afaceriştii Cristi Burci, Carlo Burci şi Dan Belcea, apoi i-au transformat în inculpaţi, relatează Ziare.com.

Curtea de Apel Bucureşti dezbate luni contestaţia procurorilor împotriva celei de-a doua hotărâri de restituire a dosarului la DNA.

Potrivit sursei citate, prima dată, rechizitoriul din Dosarul vizitei lui Dragnea în SUA a fost invalidat de Tribunalul Bucureşti pe data de 22 octombrie 2022, când au fost excluse o serie de probe administrate cu aportul FBI care – zice instanţa – e tot un fel de SRI, aşa că n-are voie să se implice în procesul penal.

A doua oară, pe data de 26 aprilie 2023, judecătorul de cameră preliminară a constatat că procurorii n-au respectat prevederile Codului de procedură penală care spun că martorul nu se poate autoincrimina (art. 118 C.p.p.) şi că rudele unui inculpat pot refuza să dea declaraţii de martori (art. 117 Cp.p.).

Conform site-ului citat, este situaţia afaceriştilor Dan Belcea şi Carlo Burci, care iniţial au dat depoziţii de martori, apoi au devenit inculpaţi, iar pe tot parcursul rechizitoriului procurorii reţin elemente de fapt pe care aceştia le-au relatat în prima calitate.

O altă problemă este legată de faptul că o parte din acuzaţiile care sunt reţinute în sarcina lui Cristi Burci se fundamentează pe declaraţiile fiului său, Carlo Robert Burci, audiat ca martor înainte de punerea sub acuzare a tatălui său.

“Toate aceste elemente întăresc concluzia că, în lipsa analizei probelor (ca elemente de fapt) care rezultă din mijloacele de probă administrate în cursul urmăririi penale nu rezultă din actul de sesizare respectarea de către procuror a interdicţiei prevăzute de art. 118 C. proc. pen.”, a precizat judecătorul de cameră preliminară.

Articolul integral poate fi citit aici.