Indignare în opoziţie: Doi traficanţi de migranţi, propuşi de PSD pe lista de consilieri într-o localitate din Timiş

Imigranţi asiatici în România (YouTube Screenshot)
Andrei Pricopie
25.05.2024

PSD a propus doi traficanţi de migranţi, condamnaţi definitiv de instanţă, pe lista de consilieri locali din comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş.

Marius Daniel Preda şi Adina Hermine Roşca au fost condamnaţi la doi ani de închisoare pentru trafic de migranţi în iunie 2021 şi respectiv februarie 2024.

USR susţine că niciunul dintre cei doi nu sunt reabilitaţi conform legii şi nu au voie să candideze. Biroul Electoral a luat de bune declaraţiile pe proprie răspundere ale celor doi şi nu le-a verificat cazierul judiciar şi astfel au rămas pe lista de candidaţi a PSD.

USR cere aplicarea legii Fără penali în funcţii publice locale

Legea Fără Penali în funcţii publice locale, adoptată în octombrie 2022, interzice clar persoanelor condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să candideze la alegeri, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.

Codul Penal stabileşte că termenul de reabilitare curge din momentul finalizării termenului de supraveghere. În cazul lui Marius Daniel Preda termenul s-a împlinit în data de 2 ianuarie 2024, deci până în 2 ianuarie 2027 Preda nu poate candida pentru nicio funcţie publică. Condamnarea Adinei Hermine Roşca este şi mai recentă şi prin urmare interdicţia de a candida este valabilă pentru cel puţin 3 ani de zile.

"Oamenii trebuie să ştie că dacă pun ştampila pe PSD la aceste alegeri, vor pune ştampila pe oameni condamnaţi definitiv. Tot ce auzim de la Marcel Ciolacu despre curăţenia din PSD e doar gargară politică", a declarat Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Lista de consilieri a fost depusă sub semnătura liderului PSD Alfred Simonis căruia USR îi cere să explice public de ce PSD susţine penali în funcţii publice. Mai mult, USR cere retragerea de urgenţă a celor doi condamnaţi penal de pe lista de candidaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor