India raportează încă 2 mii de morţi de COVID-19, închide oraşul Chennai

Voluntari indieni poartă o victimă a virusului Wuhan în Chennai, India, 16 iunie 2020
Voluntari indieni poartă o victimă a virusului Wuhan în Chennai, India, 16 iunie 2020 (Arun Sankar/AFP via Getty Images)

India a raportat cel mai mare salt al numărului deceselor de COVD-19, boală cauzată de virusul Wuhan, până în prezent, adăugând peste 2.000 de victime miercuri la un total de 11.903 morţi.

Creşterea a apărut după ce două state indiene şi-au revizuit numărul deceselor şi au inclus 1.672 de victime nedeclarate. Dintre cele 2.003 decese nou adăugate, 331 au fost raportate în ultimele 24 de ore.

Al doilea cel mai populat stat din India, Maharashtra, şi-a revizuit cifra de 862, rezultând 3.165 decese, din cauza unor „discrepanţe” nespecificate, au raportat punctele de informare locale. Capitala Indiei, Delhi, a înregistrat un salt record de peste 400 de morţi, ridicând totalul la peste 1.800.

Ministerul Sănătăţii din India a raportat miercuri 10.974 de noi cazuri de virus Wuhan ajungând la un total de 354.065. În prezent, există un total de 155.227 de cazuri active, iar 186.934 de persoane s-au recuperat după virusul extrem de contagios.

India a raportat aproximativ 10.000 de noi infecţii şi peste 300 de decese în fiecare zi în ultimele două săptămâni. Decesele neraportate anterior au determinat ca rata mortalităţii Indiei să varieze de la 2,9% la 3,4%. Cu toate acestea, rata mortalităţii pentru virusul Wuhan rămâne un subiect extrem de controversat din cauza numărului necunoscut de purtători asimptomatici şi a persoanelor care fac o formă uşoară a bolii.

Experţii în domeniul sănătăţii au avertizat că India publică statistici eronate, deoarece diferite state au folosit criterii diferite pentru numărarea îmbolnăvirilor. Ca şi în alte părţi, se consideră că numărul real al îmbolnăvirilor este mai mare, deoarece testele rămân limitate.

Pandemia loveşte zonele dens populate ale Indiei şi, ca urmare a creşterii mari a cazurilor de COVID-19 din Chennai şi în anumite părţi ale statului vecin Chengalpattu, ministrul Edappadi K. Palaniswami a anunţat luni o „închidere completă” de 12 zile, conform publicaţiei Hindu.

Noile reguli de limitare a restricţiilor vor intra în vigoare începând cu 19 iunie şi vor dura până pe 30 iunie. Aprovizionarea şi anumite servicii esenţiale, cum ar fi magazinele alimentare şi benzinăriile vor avea voie să funcţioneze între 6:00 şi 14:00, prin menţinerea normelor de distanţare fizică, au declarat oficialii.

În urma ştirilor despre explozia focarului pandemiei COVID-19 în India, Germania i-a avertizat pe cetăţenii săi să ia în considerare părăsirea ţării din cauza riscurilor tot mai mari pentru sănătate, a raportat Daily Sabah.

Ministrul Afacerilor Externe din Germania a transmis un mesaj recomandând resortisanţilor germani şi familiilor lor să „ia în considerare în mod serios dacă are sens întoarcerea temporară în Germania sau în altă ţară cu un sistem de asistenţă medicală asigurată”.