În primul discurs de după alegeri, Putin ameninţă NATO cu al treilea război mondial

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Alexander Nemenov/Pool/AFP via Getty Images *)
D.B.
19.03.2024

În primul său discurs ţinut după realegerea sa, Vladimir Putin a avertizat că o confruntare directă între Rusia şi NATO ar fi "la un pas de un al treilea război mondial la scară largă", informează Time.

"Cred că aproape nimeni nu este interesat de acest lucru", a adăugat Putin.

La simulacrul de alegeri care a durat trei zile şi s-a încheiat duminică, Putin nu s-a confruntat cu nicio opoziţie credibilă, după ce a avut grijă ca liderii opozţiei ruse sa fie în exil sau arestaţi ori, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Alexei Navalnîi, să fie ucişi.

Comentariile lui Putin vin după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că nu poate exclude desfăşurarea de trupe franceze în Ucraina dacă invazia Rusiei continuă.

Putin a evocat, de asemenea, perspectiva de a lua regiunea ucraineană Harkiv ca zonă tampon între cele două ţări. Se pare că Ucraina şi-a intensificat bombardamentele asupra regiunilor de frontieră ruseşti în timpul votului.

Fără candidaţi alternativi viabili cărora să li se permită să participe la alegerile de trei zile, Putin a obţinut 87% din voturi, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne publicate de Centrul rus de cercetare a opiniei publice şi de Fundaţia pentru Opinie Publică, administrate de stat. Această cifră reprezintă o creştere faţă de 2018, când Putin a revendicat 76,7% din voturi, cu o prezenţă la vot de 67,5%. Cel mai recent rezultat prelungeşte guvernarea de aproape 25 de ani a lui Putin cu cel de-al cincilea mandat, care va dura până în 2030.

Casa Albă a declarat că alegerile nu au fost "în mod evident nici libere, nici corecte", în timp ce, duminică, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Putin a devenit "dependent de putere".

În timpul discursului său de luni, Putin l-a recunoscut, de asemenea, pe Alexei Navalnîi pentru prima dată de la moartea liderului opoziţiei într-o colonie penală din Rusia, la 16 februarie, spunând că bărbatul de 47 de ani "a decedat". Vladimir Putin susţine că el ar fi fost de acord să aibă loc un schimb de prizonieri cu SUA, în urma căruia Navalnîi ar fi fost eliberat cu condiţia să nu mai revină niciodată în Rusia. Preşedintele american Joe Biden l-a învinuit pe Putin pentru moartea lui Navalnîi, spunând luna trecută: "Nu faceţi nicio greşeală, Putin este responsabil".

Moartea lui Navalnîi a declanşat proteste fără precedent în Rusia, iar văduva acestuia, Iulia Navalnaia, a făcut apel la demonstraţii la secţiile de votare, denumite "Amiază împotriva lui Putin". Planul fusese aprobat de răposatul ei soţ înainte de moartea acestuia.

Duminică, Navalnaia a afirmat că a scris "Navalnîi" pe buletinul său de vot pentru alegeri.

"Îmi daţi speranţa că nu totul este în zadar, că vom lupta în continuare", a spus ea despre susţinătorii ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor