Importanţa conflictului transnistrean pentru integrarea Moldovei în UE

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu va fi posibil fără reglementarea definitivă a conflictului transnistrean, a declarat preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu în cadrul vizitei sale oficiale în Statele Unite ale Americii.

În timpul întrevederii cu Asistentul Secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, referindu-se la problema transnistreană, oficialul american a accentuat dorinţa SUA de a participa activ în formatul 5 2 al procesului de reglementare a conflictului, pledând pentru o conlucrare mai activă a SUA cu UE în acest sens.

La rândul său, Marian Lupu a specificat că ţara noastră contează şi în continuare pe sprijinul politic al Statelor Unite în cadrul formatului 5 2 în soluţionarea problemei transnistrene, inclusiv transformarea actualei operaţiuni de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, relatează Publika.TV.

Potrivit sursei citate, Marian Lupu a mai spus „Vom fi recunoscători pentru sprijinul politic al Statelor Unite în dialogul Washingtonului cu Uniunea Europeană şi statele membre cu scopul consolidării procesului de integrare europeană a Moldovei, care nu va fi posibil fără reglementarea definitivă a problemei transnistrene”.

Totodată, cei doi oficiali au mai discutat despre Amendamentul Jackson-Vanick, pe care Philip Gordon l-a caracterizat drept o “moştenire anacronică” a epocii sovietice, relevând că pledează pentru excluderea lui.

Marian Lupu a mai menţionat că ţara noastră doreşte o consolidare a parteneriatului bilateral Republica Moldova-SUA şi o avansare a calităţii dialogului politic spre un angajament care să servească intereselor strategice ale ambelor ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe