Imperiul “bucătarului lui Putin”, expus de hackeri. Ancheta a fost finanţată de un opozant al şefului de la Kremlin

Şeful mercenarilor din grupul Wagner,  Evgheni Prigojin (st), şi Vladimir Putin
Şeful mercenarilor din grupul Wagner,  Evgheni Prigojin (st), şi Vladimir Putin (Youtube - captură ecran)

În Rusia, există o organizaţie corporatistă în care mercenari criminali de război, avocaţi, bătăuşi înarmaţi până-n dinţi, informaticieni experimentaţi şi politologi lucrează mână în mână, relatează Le Monde.

Zeci de mii dintre aceste persoane lucrează pentru Evgheni Prigojin - un fost criminal devenit "bucătarul lui Putin", înainte de a ajunge general neoficial în războiul din Ucraina, în fruntea grupului de mercernari Wagner.

Această corporaţie misterioasă a fost analizată de Dossier Center, un grup de anchetatori finanţat de omul de afaceri şi disidentul rus Mihail Hodorkovski.

La 18 martie, Dossier Center a publicat "Armata cibernetică a lui Prigojin", un studiu bazat pe mai mult de un milion de documente interne descoperite de un grup anonim de hackeri.

Se pare că informaţiile au fost copiate la începutul toamnei trecute de pe servere instalate la centre operate de Prigojin.

Potrivit Le Monde, documentele provin de la "fabrica de troli" din Sankt Petersburg - Internet Research Agency, de la grupul său mamă, Concord Group, precum şi de la Wagner Group şi o serie de 400 de companii, reale şi fictive, aparţinând multimilionarului.

Privită din interior, structura de afaceri dezvăluie o organizaţie cvasi-rusă deţinută de stat, care este şi o monstruoasă întreprindere criminală de felul său.

Principală concluzie a anchetatorilor este că toate activităţile imperiului lui Prigojin sunt "interconectate" şi că angajaţii care lucrează într-un domeniu al acestuia pot fi transferaţi foarte rapid în altă zonă.

"Luptătorii răniţi ai grupului Wagner se recuperează la centrul de recreere din [oraşul] Gelendjik; oficialii Departamentului rus al Apărării primesc carduri de reducere pentru magazinul alimentar de lux Eliseyevsky; "trolii" din Lakhta [un cartier din Sankt Petersburg] se mută în clădirea ridicată de compania de construcţii a lui Prigojin şi promovează acolo Grupul Wagner la nivel internaţional. Astăzi, avocaţii şi finanţatorii examinează contractele de concesiune la Sankt Petersburg, mâine la Antananarivo sau Bangui", explică raportul anchetatorilor de la Dossier Center.

Această structură complexă şi dinamică îngreunează punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale.

Examinarea personalului şi a salariilor specialiştilor IT arată că aceştia sunt angajaţi de diferite companii şi trec de la un proiect la altul. Persoana care ieri era responsabilă de comanda de mobilier pentru apartamentul fiicei lui Prigojin cumpără acum bilete de avion spre Teheran sau Portugalia pentru Violetta, mama lui Prigojin.

Achiziţiile se fac prin intermediul unei agenţii de turism numită - detaliu amuzant - Zelenski Corporate Travel Solutions, cu sediul la Moscova. A doua zi, aceeaşi persoană organizează procesele de filtrare pentru o tabără de prizonieri sau calculează numărul de scânduri necesare pentru a face miile de sicrie care îi aşteaptă pe mercenarii ucişi în Ucraina.

În medie, aceşti informaticieni câştigă aproximativ 110.000 de ruble pe lună sau 1.327 de euro, se mai arată în rezumat.

Reamintim, în acest context, că mercenarii lui Prigojin au suferit pierderi grele în timp ce au susţinut eforturile Rusiei de a captura oraşul ucrainean Bahmut, care a rezistat din vara anului trecut în cadrul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din războiul lansat de Putin în urmă cu peste un an.

În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de deţinuţi pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile ruseşti cu promisiunea unei graţieri dacă supravieţuiesc şase luni.

Oficialii ucraineni au afirmat că aproximativ 30.000 de luptători Wagner au dezertat, au fost ucişi sau răniţi, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent. Pe langa aceste pierderi, Prigojin rămâne fără sprijinul oficialilor ruşi locali, în condiţiile în care, în regiunea Krasnodar, autorităţile aparent refuză să îngroape mercenarii ucişi pe frontul din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe