Imagini dramatice cu pacienţi COVID. Filmul publicat de şeful DSU Raed Arafat

.
. (Screenshot - Facebook)

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a publicat joi, pe pagina de Facebook, un scurt film pentru a arăta “situaţia reală din interiorul sistemului medical, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe”, în care sunt înfăţişate imagini recente din Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de urgenţă Târgu Mureş, cu pacienţi bolnavi de Covid-19.

„Acest scurt film va arăta situaţia reală din interiorul sistemului medical, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe. Poate îl distribuiţi la cât mai mulţi prieteni ca să înţeleagă care este realitatea, şi ca să facă parte din marea echipă care încearcă să ajungă la normalitate cât mai repede. Când vorbesc de 'marea echipă', aceasta ne include pe toţi, cetăţeni, societate civilă şi autorităţi locale şi centrale!”, a scris Arafat pe platforma de socializare.

Medicul specialist în medicină de urgenţă Emilia Turucz susţine în înregistrare că situaţia din spital, în special la serviciul de urgenţă, “începe să fie tot mai grea” şi că de multe ori medicii nu pot să facă mai mult decât să le dea oxigen şi tratamentul prescris şi să îi privească “cum respiră precum peştele pe uscat”.

„Situaţia actuală în spital, şi vorbesc despre serviciul de urgenţă, începe să fie tot mai grea, tot mai aglomerat spaţiul, atât în zona cu pacienţi infectaţi cu COVID, la fel şi în zona non-COVID. Avem tot mai mulţi pacienţi şi în stare gravă. (...) Impresia noastră este că sunt cazuri mult mai grave, şi vorbesc despre zona de COVID. Avem foarte mulţi pacienţi desaturaţi care ajung la spital în stare gravă, mulţi tineri avem, fără multe comorbidităţi. […] În ultimele două-trei săptămâni am intrat iarăşi într-un ritm accelerat. E foarte greu pentru personalul medical să digere, să prelucreze aceste tragedii ale pacienţilor. Când intri în zona COVID şi vezi pacienţi care de trei-patru zile nu au dormit pentru că nu au aer şi tuşesc întruna şi sunt epuizaţi, sunt foarte agitaţi şi se uită la tine cu ochii disperaţi să îi ajutăm şi noi în afară de oxigen şi tratamentul pe care îl putem oferi, altceva nu putem să facem doar să urmărim cum respiră precum peştele pe uscat”, a declarat Turucz.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.