Idiom chinezesc: A muşca mâna care te hrăneşte (忘恩負義)

Cuvintele lui Zhang Chang "muşcă mâna care o hrăneşte" pentru a descrie comportamentul nerecunoscator al lui Xu Shun au devenit o expresie mai târziu
Cuvintele lui Zhang Chang "muşcă mâna care o hrăneşte" pentru a descrie comportamentul nerecunoscator al lui Xu Shun au devenit o expresie mai târziu (Zhiching Chen / Epoch Times)

Expresia idiomatică "A muşca mâna care te hrăneşte" poate fi de asemenea tradusă ca "A uita de îndatoriri şi a nesocoti legea", ceea ce reprezintă o traducere literală din limba chineză. În volumul 76 al Cărţii Fostului Han1 se consemnează existenţa unui distins cărturar şi guvernator pe nume Zhang Chang2 sub domnia împăratului Xuan din Dinastia Han de Vest (202 î.Hr. – 9 d.Hr.)

Obţinând numeroase reuşite în combaterea jafurilor şi rebeliunilor din regiunea Shandong, Zhang Chang a fost numit guvernator al Districtului Metropolitan, luând parte la toate consiliile de stat.

Împăratul Xuan îl îndrăgea nespus pe acest cărturar, nu fiindcă Zhang reuşise să aducă linişte cetăţenilor din multe regiuni, ci şi fiindcă sfaturile sale se bazau pe o vastă cunoaştere a istoriei.

Zhang Chang avea un prieten pe nume Yang Yun care era foarte arogant şi deseori comenta cu răutate despre domnia împăratului. Într-una din zile, Yang l-a defăimat pe împăratul Xuan şi a fost condamnat la moarte. Rudele şi prietenii săi au fost mai mult sau mai puţin afectaţi, o parte dintre ei pierzându-şi posturile în stat. Într-o zi, Zhang Chang i-a cerut unuia dintre asistenţii săi, Xu Shun, să ancheteze un caz de jaf. Socotind că Zhang Chang ar putea în curând să îşi piardă poziţia, Xu Shun a refuzat să îndeplinească porunca şi s-a întors acasă pentru a se odihni.

Xu Shun le-a spus celorlalţi: "L-am slujit pe guvernatorul Zhang timp de mulţi ani de zile. Acum, el are probleme. Peste cinci zile nu va mai fi guvernatorul Districtului Metropolitan. De ce ar trebui sa îl mai ascult?''

Auzind aceste vorbe, Zhang Chang s-a înfuriat atât de tare încât l-a rănit şi apoi l-a ucis pe Xu Shun. Aceasta a provocat o mare dispută, dacă pedeapsa nu a fost cumva prea dură faţă de nelegiuirea comisă.

Membrii familiei lui Xu Shun s-au adresat împăratului Xuan, cerând condamnarea la moarte a lui Zhang Chang pentru uciderea lui Xu Shun. Suveranul a fost nevoit atunci sa îl pedepsească pe Zhang Chang şi să îl demită din postul său.

Cu câteva luni mai târziu, în urma plecării lui Zhang Chang, în Districtul Metropolitan s-a instalat din nou anarhia. Nimeni nu a putut găsi soluţia potrivită pentru a readuce pacea în acea zonă. Atunci, împăratul Xuan a trimis un sol către Zhang Chang, cerându-i să se întoarcă în postul său de mai înainte.

Pe drumul spre palat, Zhang Chang a scris o epistolă adresată împăratului despre întreaga întâmplare. El a scris că se purtase întotdeauna cu foarte mare bunătate faţă de Xu Shun, promovându-l, însă Xu Shun i-a întors spatele numai fiindcă Zhang putea da de necazuri. Apoi, a adăugat faptul că Xu Shun a răspândit zvonuri, muşcându-l pe cel care îl hrănise, iar el a fost nevoit să pună capăt acestei comportări, odată pentru totdeauna.

Zhang Chang a oprit starea de haos, iar districtul a revenit la starea de pace.

Cuvintele folosite de către Zhang Chang pentru a-i descrie comportarea ingrată a lui Xu Shun ''a muşca mâinile care te hrănesc'' a devenit mai târziu un idiom larg folosit pentru a vorbi despre purtările lipsite de recunoştinţă.

Note:

  1. Cartea Fostului Han, cunoscută şi sub titlul Istoria Fostului Han, este o cronică clasică în China, care cuprinde în descrierea sa istoria Dinastiei Han de Vest, dintre anii 202 î. Hr. şi 23 d. Hr. Cartea a fost terminată în anul 111 d. Hr., şi a fost scrisă în principal de cărturari din familia Ban. O altă istorie clasică chineză despre Dinastia Han este Cartea Dinastiei Han Târzii, scrisă de Fan Ye şi care cuprinde perioada Han de Est între anii 6 şi 189 d. Hr. în consemnările sale.
  2. Zhang Chang a fost un învăţat, guvernator şi consilier al împăratului Xuan din perioada Han. Nu s-a consemnat data naşterii sale, însă se ştie că a murit în anul 48 î. Hr.