ÎCCJ a reluat procesul fostului premier Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”

Epoch Times România
13.06.2012

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a reluat, miercuri, procesul în dosarul „Trofeul Calităţii” al fostului premier Adrian Năstase.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat ÎCCJ majorarea pedepselor aplicate fostului premier Adrian Năstase şi fostului inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Jianu în dosarul "Trofeul calităţii", precum şi interzicea unor drepturi civile.

La termenul de miercuri al procesului, procurorul de şedinţă a arătat că pedeapsa de doi ani de închisoare dată de instanţa de fond lui Adrian Năstase este prea mică "în raport cu gravitatea faptelor iar pedeapsa nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului".

De asemenea, reprezentantul DNA a arătat că instanţa de fond a achitat-o în mod greşit pe Irina Jianu pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, solicitând condamnarea acesteia şi pentru această infracţiune.

Urmează ca avocaţii inculpaţilor să ţină pledoariile finale, după care Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi vor avea ultimul cuvânt.

Pe 30 ianuarie 2012, ÎCCJ l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile pe fostul premier Adrian Năstase.

Instanţa a mai decis atunci confiscarea de la Adrian Năstase a sumei de 38.217,220 lei, bani dobândiţi prin săvârşirea infracţiunii şi a dispus menţinerea sechestrului de către procurori.

Alături de Adrian Năstase Instanţa Supremă a mai condamnat-o pe Irina Jianu la şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pedeapsă rezultată în urma contopirii pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual.

Judecătorii au condamnat-o şi pe Diana Gasparovici la şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi.

Aceeaşi pedeapsă de şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi au mai primit-o soţii Bogdan şi Ioana Popovici, precum şi Mihai Cristian Vasile.

De asemenea, ÎCCJ a obligat o parte dintre inculpaţi la plata a 3.337.452 lei despăgubiri civile către ISC şi o parte a inculpaţilor la plata a peste trei milioane lei către acelaşi Inspectorat.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la ÎCCJ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor