"I-au căzut dinţii" – Statul român, acuzat că a abandonat-o pe Alina în iadul puşcăriilor Chinei comuniste

Alina Apostol (presshub.ro)
Andrei Popescu
20.05.2024

Marius Balo, profesorul clujean care a trăit opt ani în iadul unei închisori chineze, acuză statul român de nepăsare în cazul Alinei Apostol, care se află de 6 ani într-un penitenciar din Fujian, China, şi cere să fie transferată în România.

În iunie, anul acesta, Marius Balo are de gând să intre pentru a treia oară în greva foamei, sperând că prin presiunea publică, autorităţile române să grăbească demersurile necesare obţinerii transferului Alinei Apostol din penitenciarul din China, relatează PRESShub.

În plan juridic există precedentul cazului său, prin urmare clujeanul consideră că transferul în cazul Apostol ar trebui să decurgă mult mai repede, existând deja paşii procedurii juridice care trebuie aplicate.

Totuşi, potrivit lui Marius, Ministerul român al Justiţiei nu a reuşit, de un an de zile, să facă rost nici măcar de numărul de cont în care să fie viraţi cei 58.000 de dolari, adică amenda primită de Alina din partea statului comunist şi consideră acest amănunt edificator pentru lipsa de implicare din partea autorităţilor de la noi.

“Sunt singura persoană din această ţară care îşi poate imagina prin ce cazne trece Alina în fiecare zi. Ei îi este mult mai greu. Leşină de foame, câteodată de două sau de trei ori pe lună. I-au căzut dinţii din gură din pricina inaniţiei. A ajuns un sac de oase. Problema este la noi. Partea chineză doreşte să o transfere pentru a proteja imaginea sistemului penitenciar chinez (…) cel mai odios sistem de muncă forţată conceput vreodată de mintea umană.

Plata amenzii primită de Alina odată cu sentinţa de 13 ani şi 9 luni pentru fraudă bancară, în cuantum de 58.000 de dolari, este condiţia pusă de partea chineză (pentru transfer, n.r). Doar presa poate genera un nivel suficient de presiune publică pentru a îi forţa pe inşii din minister să acţioneze. Fără această presiune nu avem nicio şansă.(…) Cum să rămâi indiferent ştiind că unei alte femei i-au căzut dinţii din gură din pricina inaniţiei?

Implicarea segmentului politic este importantă însă eu sunt convins că balanţa va fi înclinată până la urmă în favoarea Alinei de efortul spiritual al comunităţii. Riscurile (la care cetăţenii români se expun atunci când aleg să muncească în state cu sisteme juridice diferite de cel european, n.r) sunt mari, însă mulţi dintre noi nu le cântărim îndeajuns”, a spus Balo, pentru PRESShub. Mai multe detalii aici.

Reamintim că profesorul clujean Marius Balo a stat la rândul lui închis în China, după ce a fost păcălit de o reţea infracţională din China.

El şi-a ispăşit toată pedeapsa departe de ţară, în condiţii greu de imaginat pentru un european, căci statul român nu a reuşit să-l transfere în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în ţară. Acum el încearcă să o salveze pe Alina care, spune el, e închisă în condiţii chiar mai dure decât cele pe care le-a suportat el.

Marius Balo a explicat anul trecut într-un interviu acordat Epoch Times că Alina a ajuns nevinovată în spatele gratiilor, că e torturată psihic în fiecare zi şi obligată să trăiască în condiţii inumane iar statul român are obligaţia morală să o aducă să îşi ispăşească pedeapsa aici, într-o închisoare din România. Mai multe despre condiţiile de detenţie în care a stat Balo, puteţi citi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor