Interviu cu românul închis opt ani în China: Ţinut într-o cuşcă de 16 metri pătraţi, cu alţi 12 indivizi [PressHUB]

Marius Balo (Facebook / marius.balo)
Andrei Popescu
30.05.2022

Profesorul clujean Marius Balo, care a stat închis în China după ce a fost păcălit de o reţea infracţională din statul comunist, a discutat cu PressHUB despre ceea ce a trăit în toată acea perioadă.

Balo a stat opt ani în închisoare în China pentru 80 de dolari. Autorităţile l-au acuzat, în 2014, că ar fi primit această sumă de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că provenea din comiterea de infracţiuni. A fost considerată fraudă contractuală.

Procesul a fost o farsă, povesteşte profesorul român pentru PressHUB. Marius Balo spune că a fost supus la interogatorii obositoare, iar în timpul arestului preventiv a fost menţinut intenţionat sub presiune psihică: se gândea chiar că va fi condamnat la moarte şi executat.

Redăm câteva pasaje din interviul acordat PressHUB:

“Am stat în arest, sau casă de detenţie, 2 ani 3 luni şi 7 zile. Închis într-o cuşcă de 16 metri pătraţi împreună cu alţi 12 indivizi care nu vorbeau nici unul limba engleză nu am ieşit deloc afară, nu am văzut lumina soarelui în tot acest timp, nu am putut să contactez pe absolut nimeni şi nu am ştiut în nici un moment ce se va întâmpla cu mine, voi fi eliberat mâine sau voi primi pedeapsa cu moartea şi voi fi împuşcat în curtea din spate?”

“Totul a fost hotărât în momentul în care ai fost arestat. Procesul e doar ştampila care se pune pe acea hotărâre”.

“Mi s-a spus că cererea a fost trimisă la Bucureşti. Şi apoi, timp de trei ani, nici o veste. Abia după ce au apărut în presă informaţii despre necazul meu, abia atunci au început lucrurile să se mişte”.

“În China, tortura este o artă care se tot perfecţionează de mii de ani. Picătura chinezească, castrarea şi moartea prin 1000 de tăieturi sunt doar cele mai cunoscute exemple”.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor