"I-au căzut dinţii din gură din pricina inaniţiei". Greva foamei pentru aducerea în ţară a unei românce închise în China. Gorghiu, acuzată de cinism

Alina  Apostol (Marius Balo)
Loredana Diacu
02.04.2024

Marius Balo, profesorul clujean care a trăit opt ani în iadul unei închisori chineze, a intrat în greva foamei, începând de marţi, 2 aprilie, pentru a determina autorităţile române să o aducă acasă pe Alina, o tânără în vârstă de 28 de ani, care trece printr-o experienţă chiar şi mai dură decât a lui.

Concret, Balo cere ca Alina să fie adusă să-şi ispăşească pedeapsa în România, pentru că, spune el, în iadul puşcăriilor chineze unde drepturile omului sunt o glumă proastă, tânăra româncă riscă să moară curând.

Balo şi-a făcut public demersul printr-o lungă postare pe Facebook în care informează că Alina este într-o situaţie critică şi acuză Ministerul Justiţiei de "indiferenţă, cinism şi dispreţ din partea celor care ne cer mieros să îi votăm pentru un nou mandat".

Reamintim că profesorul clujean Marius Balo a stat la rândul lui închis în China, după ce a fost păcălit de o reţea infracţională din China.

El şi-a ispăşit toată pedeapsa departe de ţară, în condiţii greu de imaginat pentru un european, căci statul român nu a reuşit să-l transfere în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în ţară. Acum el încearcă să o salveze pe Alina care, spune el, e închisă în condiţii chiar mai dure decât cele pe care le-a suportat el. Mai multe despre condiţiile de detenţie în care a stat Balo, puteţi citi aici.

Marius Balo a explicat anul trecut într-un interviu acordat Epoch Times că Alina a ajuns nevinovată în spatele gratiilor, că e torturată psihic în fiecare zi şi obligată să trăiască în condiţii inumane iar statul român are obligaţia morală să o aducă să îşi ispăşească pedeapsa aici, într-o închisoare din România.

Redăm anunţul lui Balo

"Iubiţi prieteni,

Am hotărât ca de astăzi să încep greva foamei pentru Alina Apostol, românca întemniţată de şase ani de zile în China comunistă. Nu voi mai gusta niciun fel de hrană până când nu se va rezolva situaţia ei cu transferul în România.

Am hotărât să recurg la acest gest după o perioadă de câteva luni în care am încercat în fel şi chip să sensibilizez autorităţile statului român cu privire la situaţia disperată în care se află. Nu o cunosc pe Alina şi nu am niciun fel de legătură cu ea în afara faptului că am pătimit şi eu în temniţele chinezeşti timp de 8 ani de zile.

Am făcut publică povestea ei la 1 noiembrie şi doar atunci au început autorităţile noastre să se intereseze de ea. Aşa s-a întâmplat şi în cazul meu, ani de zile nu a interesat pe nimeni. Am scris timp de trei ani de zile sute de scrisori la Ambasadă şi la instituţiile statului. Nu am primit niciun răspuns.

Am aflat de curând că i-au căzut dinţii din gură din pricina inaniţiei şi că personalul închisorii a refuzat să îi dea vitaminele trimise prin Ambasadă. Cu toate acestea Ministerul Justiţiei a reacţionat în ultimele luni doar cu scuze şi acuze. Indiferenţă, cinism şi dispreţ din partea celor care ne cer mieros să îi votăm pentru un nou mandat.

Alina se stinge sub ochii noştri şi noi născocim în continuare motive pentru a nu face nimic pentru ea. Această reacţie este cu atât mai înfiorătoare cu cât am aflat recent, dintr-o discuţie cu un oficial de la Beijing, că autorităţile chineze doresc să o trimită cât mai repede acasă pentru ca să scape de imaginea negativă care s-a creat în ultimele luni în jurul acestui caz.

Problema nu este la ei. Problema este la noi. Nu există voinţă, nu există o voce puternică în întreg guvernul şi parlamentul României, cum a fost cea a Dnei Ministru Ana Birchall în 2019, atunci când a rezolvat transferul meu acasă în doar trei luni de zile. Care este diferenţa între atunci şi acum? Voinţa este diferenţa!

Acum, deţinătoarea portofoliului la justiţie, Dna Alina Gorghiu, este în plină campanie electorală. Nu are timp pentru Alina Apostol, care din adâncul temniţei chinezeşti, un sac de oase fără dinţi în gură, nu are cum să o voteze. Este oarecum ironic să ascult mesajul Dnei Ministru, zi după zi, că odată votată, ea şi colegii ei ne vor apăra interesele.

Nicio problemă. Dacă dânşii nu au voinţă, atunci noi trebuie să îi încurajăm să o caute! Am fost la spital în această dimineaţă şi mi-am făcut analizele de sânge, pe care le voi repeta periodic, atât timp cât va fi nevoie. Nu voi mai gusta mâncare până când situaţia Alinei nu se va rezolva. Am timp şi sunt dispus să aştept cât va fi necesar!

Alina Apostol însă nu mai are timp. Este la capătul puterilor, după şase ani petrecuţi într-o temniţă blestemată din China. În decembrie a tras să moară. Recent şi-a revenit puţin, însă situaţia ei rămâne critică. Oricât aş vrea, nu pot să mă prefac că nu există, că acel suflet nu suferă şi că nu stă în puterea mea să fac ceva pentru ea.

Vă rog şi pe Dvs, iubiţi prieteni, să o ajutaţi! Vă rog să o pomeniţi în rugăciune! Pe cei care nu obişnuiţi să vă rugaţi, vă rog să îi trimiteţi un gând bun! Vă asigur că ea acolo simte fiecare gând bun şi fiecare rugăciune! Le-am simţit şi eu!

Doar împreună, uniţi în cuget şi în simţire, vom reuşi să o salvăm. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi! Genul ăsta de nepăsare şi de indiferenţă înfiorătoare doar cu post şi rugăciune se poate scoate! Cu nimic altceva!", scrie pe Facebook Marius Balo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor