Horodniceanu: "E o preluare politică a DIICOT!"

DIICOT este preluat politic, susţine procurorul şef Daniel Horodniceanu, în condiţiile în care Tudorel Toader vrea să pună la şefia instituţiei un om cu zero experienţă în Parchetul Antimafia.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

"DIICOT va fi preluat politic” ca urmare a desemnării de către Tudorel Toader a unui nou conducător al acestei structuri, a declarat la România TV procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, potrivit aktual24.ro. Declaraţiile lui Horodniceanu vin în contextul în care ministrul Justiţiei Tudorel Toader a transmis luni către CSM propunerea de numire a lui Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT, în vederea obţinerii avizului consultativ. Procurorul Bănilă nu a lucrat niciodată în DIICOT.

”Singura menţiune a fost că nu am înţeles exact criteriile după care s-a făcut evaluarea. E o preluare politică a DIICOT. O să văd proiectul de management al contracandidatului meu. Colegii mei nu s-au prezentat la concurs pentru că am concurat eu şi au considerat că e nevoie de continuitate. Dacă nu ai făcut parte dintr-o structură e foarte dificil să o conduci”, a declarat Daniel Horodniceanu la România TV.

Reamintim că luni, întrebat de ce l-a preferat pe Oliver-Felix Bănilă, procuror fără experienţă în DIICOT, în detrimentul lui Daniel Horodniceanu, ministrul Justiţiei a declarat că în cadrul interviului l-a întrebat pe actualul şef al DIICOT care este termenul de prescripţie a cauzelor şi care este situaţia achitărilor.

“De ce l-am preferat, şi e prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar, spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor? (…) Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat? Aia e prescripţie sigură. (…) După aceea, cum stăm cu achitările? Nu vreau să vă rog să faceţi exerciţiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreţi, al celui care stă un an, doi, trei, şapte, nevinovat, iar după aia vine instanţa să spună achitat, fapta nu există, sau nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii”, a explicat ministrul Justiţiei.

Toader a mai adăugat că în cele din urmă comisia a analizat activitatea desfăşurată de cei doi candidaţi şi a tras linie.

“Am luat în considerare activitatea desfăşurată de unul dintre candidaţi, activitatea desfăşurată de către celălalt candidat, am tras linie. Comisia a fost mare, reprezentativă, formată din ministrul Justiţiei şi cei cinci secretari de stat. Împreună, evaluând documentele pe care le-a depus fiecare, cu istoricul, activităţile desfăşurate şi interviul, am optat pentru a propune pe cel pe care l-am propus”, a precizat Toader.

Mai amintim în context că în ultima perioadă Daniel Horodniceanu s-a remarcat prin declaraţii ferme şi dure referitoare la modificările aduse sau propuse de PSD-ALDE. Pe de altă parte, potrivit ziare.com., Felix Bănilă are un atu prin faptul că ar fi în relaţii foarte bune cu fosta şefa a CSM Oana Schmidt Hăineală, care ocupă în prezent funcţia de şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei. Hăineală este considerată unul dintre principalii sfătuitori ai lui Tudorel Toader.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne