Halep exclude “mâna criminală” în scandalul de dopaj: Neglijenţă din partea echipei. Nu avea ce să caute acolo acea substanţă

Jucătoarea română de tenis Simona Halep. (Simona Halep/facebook)
Andrei Popescu
08.03.2024

Sportiva Simona Halep a discutat, joi seara, la Antena 3, despre calvarul prin care a trecut ca urmare a acuzaţiilor de dopaj, susţinând că, deşi personalul Academiei lui Patrick Mouratoglou nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte verificarea corespunzătoare a suplimentelor pe care le-a folosit, nu suspectează o rea intenţie din partea lor.

Remarcile sale vin la scurt timp după ce Tribunalul de Arbitraj pentru Sport de la Lausanne (TAS) a redus suspendarea Simonei de la patru ani la nouă luni, ca urmare a apelului depus de sportivă împotriva deciziei Federaţiei Internaţionale de Tenis. Acuzaţiile se refereau la detectarea substanţei interzise Roxadustat într-un eşantion de urină şi la nereguli în Paşaportul Biologic al sportivei. Decizia este definitivă.

“Eu am hotărât să cred total în oamenii cu care lucrez. Aşa am făcut întotdeauna. Atunci când angajezi oameni să lucreze cu tine şi pentru tine nu poţi să te duci cu îndoieli pentru că nu poţi să performezi la cel mai înalt nivel. Aşa s-a întâmplat şi de datat asta. Am discutat să schimbăm suplimentele că aveau mult zahăr. Am fost de acord toţi împreună, iar când mi-au recomandat acel suplimente eu am întrebat de foarte multe ori dacă sunt testate şi sunt sigure. Eu am fost toată viaţa stresată de astfel de lucruri.

Şi o apă dacă e desfăcuta nu o beau pentru că ştiu care este riscul şi se poate întâmpla orice. Dar niciodată nu m-am gândit că pot să trec printr-o asemenea nedreptate. Când am hotărât să luăm suplimentele acestea am întrebat din nou dacă sunt sigure şi testate şi mi-au spus că da. Mai mult de atât poate că ar fi trebuit să fac dar niciun sportiv nu merge personal să testeze băuturile că este foarte dificil”, a precizat Halep.

Întrebată dacă scandalul de dopaj a luat naştere în urma unui accident, a unei neglijenţe sau dacă a fost vorba de o mână criminală, sportiva a spus:

“A fost o neglijenţă şi ghinionul meu ca să spun drept. Neglijenţă din partea echipei că nu au verificat aşa cum ar fi trebuit să verifice, dar este şi o întâmplare, un ghinion că nu avea ce să caute acea substanţă în acest supliment. Nu sunt expert, însă atunci când se face acest supliment este posibil să fi rămas ceva dinainte pe blender şi atunci apare contaminarea. Sunt convinsă că nu au făcut-o cu intenţie rea. A fost o simplă greşeală şi atât. Foarte mulţi sportivi au fost depistaţi pozitivi şi şi-au demonstrat nevinovăţia că au mâncat carne. De oriunde poţi să iei. Este cumplit că nu ştii de unde e”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor