Guvernul spaniol acceptă noua ţintă de deficit şi exclude creşterea TVA (revista presei)

Chestiunea ţintei de deficit pentru Spania pentru anul acesta apare şi miercuri pe primele pagini ale cotidienelor centrale, după ce executivul spaniol a anunţat că va respecta plafonul revizuit de Bruxelles, de 5,3% din PIB, şi fără să ia în consideraţie o creştere a TVA.
Vedere generală a Parlamentului spaniol. (JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
14.03.2012

Chestiunea ţintei de deficit pentru Spania pentru anul acesta apare şi miercuri pe primele pagini ale cotidienelor centrale, după ce executivul spaniol a anunţat că va respecta plafonul revizuit de Bruxelles, de 5,3% din PIB, şi fără să ia în consideraţie o creştere a TVA.

Ministrul spaniol al finanţelor, Cristobal Montoro, susţine că statul îşi va asuma reducerea cu 0,5% din PIB pentru deficitul public, aşa cum a cerut executivul comunitar, iar ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a exclus o creştere a TVA pentru a face faţă unei astfel de reduceri, scrie cotidianul ABC. Ministrul economiei a mai spus că noua ţintă de deficit nu va afecta creşterea economică sau locurile de muncă, iar Comisia Europeană a anunţat că nu a favorizat deloc Spania şi urmăreşte de fapt respectarea ţintei de deficit pentru 2013, care rămâne la 3% din PIB, mai notează publicaţia menţionată.

Bruxellesul avertizează asupra faptului că ar putea lua măsuri pentru sancţionarea Spaniei dacă nu reduce 'suficient' din deficitul public, potrivit cotidianului catalan El Periodico. Publicaţia menţionată arată că executivul comunitar va evalua devierea deficitului public pentru anul acesta alături de proiectul de buget pe care îl va prezenta guvernul spaniol la sfârşitul lunii martie, iar acesta din urmă s-a angajat să-şi asume reducerea altor 5 miliarde de euro din deficit în 2012.

Montoro va spori presiunea fiscală pentru a reduce deficitul la 5,3%, susţine cotidianul El Mundo, în ciuda asigurărilor date de guvernanţi cu privire la creşterea TVA. Însă ministrul spaniol al finanţelor a dat asigurări că noua ţintă de deficit va fi asumată de guvernul central, excluzând doar creşterea de taxe şi impozite care să fie 'nedrepte şi inegale'.

Mai mulţi miniştrii susţin că au fost făcute greşeli în privinţa chestiunii deficitului şi negocierilor în cadrul UE, dezvăluie cotidianul El Pais. Acesta critică rapiditatea cu care executivul condus de Mariano Rajoy a încercat să transforme într-un succes corectarea ţintei de deficit şi a planului său de reducere a acestuia, din partea executivului comunitar. Deşi în plan oficial miniştrii guvernului Rajoy susţin că noua ţintă de 5,3% este acceptabilă, faţă de cea anterioară impusă de Bruxelles, de 4,4%, reacţiile au fost diferite în particular, mai arată publicaţia menţionată.

Cotidianul La Razon indică pe prima pagină a ediţiei de miercuri că reducerea celor 5 miliarde de euro, în plus faţă de planurile iniţiale ale guvernului spaniol, ar putea avea loc fără probleme, având în vedere faptul că numai cluburile de fotbal datorează fiscului 752 de milioane de euro. Cotidianul menţionat mai scrie că ministrul spaniol al finanţelor a anunţat că guvernul central îşi va asuma noua ţintă de deficit, fără să crească TVA, iar ministrul economiei nuanţează anunţul cifrelor şi precizează că executivul comunitar urmăreşte de fapt o reducere a deficitului în jurul procentului de 5,3% din PIB.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor