Guvernul R. Moldova a început distribuirea ajutoarelor pentru agricultori

Protestul fermierilor din R. Moldova
Protestul fermierilor din R. Moldova (sputnik.md)

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) din Republica Moldova informează că deja a acordat primele plăţi producătorilor agricoli pentru pierderile suportate din cauza secetei. Compensaţiile la hectar ar oscila între 1.500 de lei pentru orz de toamnă şi 3.000 de lei pentru viţa de vie.

Până în prezent, AIPA a recepţionat 106 dosare pentru care urmează a fi achitate compensaţii de 13,7 mln lei. Miercuri, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat un set de măsuri pentru a susţine agricultorii. Valoarea estimativă a acestora constituind 1,65 miliarde lei.

Potrivit Executivului, s-a extins subvenţionarea creditelor agricultorilor, inclusiv a celor accesate anterior. A fost luată decizia de a restitui TVA-ului acumulat pentru subvenţionarea plăţilor fiscale aferente salariilor şi compensarea impozitului funciar. A fost simplificată procedura de obţinere a ajutorului de către agricultori.

Până la 31 decembrie 2020, va fi instituit moratoriu asupra controlului fiscal al agenţilor economici din agricultură. Premierul Ion Chicu „a remarcat disponibilitatea instituţiilor financiare de a fi cooperante în reeşalonarea creditelor producătorilor agricoli”.

Guvernul moldovean a alocat 300 milioane de lei pentru a compensa parţial pierderile agricultorilor, în scopul asigurării securităţii alimentare a ţării. Termenul limită pentru depunerea de către fermieri a dosarelor este 18 septembrie 2020.

De menţionat că deciziile Guvernului au survenit după săptămâni de proteste în care agricultorii au blocat trasee naţionale şi o şosea de acces în Chişinău. Ploile cu grindină şi seceta au afectat anul acesta toate raioanele republicii şi au compromis în jur de 200 de mii de hectare de culturi agricole.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe