Guvernul încearcă să blocheze creşterea tarifului la electricitate (revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy. (DOMINIQUE FAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.12.2013

Ministerul Industriei încearcă să frâneze impunerea unui tarif sporit la electricitate care ar duce la creşteri de 11% în facturile consumatorilor, scrie vineri presa spaniolă, după ce companiile furnizoare au organizat o licitaţie pentru a stabili preţuri liberalizate.

Ministerul Industriei vrea să frâneze tariful ridicat din cauza unor suspiciuni de manipulare şi studiază anularea decretului de lege care a dus la asemenea creşteri ale preţului la lumină, scrie cotidianul El Pais. Dacă nu se fac modificări, consumatorii se vor confrunta din luna ianuarie cu o creştere record a facturii la lumină, de 11% - a patra creştere în ultimele nouă luni, după ce preţul total a crescut cu 70% în aceşti ani de criză.

Mariano Rajoy susţine că 'vom încerca să rezolvăm situaţia' în privinţa facturilor la lumină, după cum anunţă cotidianul El Mundo. Acesta precizează că sistemul spaniol de furnizare a electricităţii a devenit un adevărat haos, din cauza măsurilor luate treptat şi care au dus, în cele din urmă, la creşteri continue ale tarifelor de electricitate.

Ministerul Industriei cercetează companiile furnizoare de electricitate din cauza creşterii de peste 10%, relatează la rândul său şi cotidianul ABC. Ministrul spaniol al industriei, José Manuel Soria, i-a cerut Comisiei spaniole pentru pieţe şi concurenţă să se pronunţe în cazul în care creşterea tarifelor nu a fost regulamentară, mai arată publicaţia citată.

Blocarea tarifului imens este anunţată şi de cotidianul La Vanguardia, care explică de asemenea cum guvernul central studiază un decret de lege care să aplice derogarea sistemului de calcul care va scumpi preţul la electricitate cu 11%. Executivul are de gând să limiteze la maxim 5% creşterea preţurilor din luna ianuarie, notează de asemenea cotidianul catalan.

Guvernul încearcă să anuleze tariful imens care ar duce la creşteri de 11% la facturile la lumină, şi solicită un răspuns Comisiei pentru pieţe şi concurenţă, întrucât există suspiciunea că ar fi avut loc o manipulare la licitaţia pentru liberalizarea preţului la electricitate, scrie cotidianul La Razon.

Cotidianul catalan El Periodico scrie despre o absurditate în domeniul electric, precum şi despre un spectacol trist pentru scumpirea facturii la electricitate. Acum, guvernul încearcă să evite un tarif sporit care ar creşte facturile cu 11%, iar ministrul Soria se înfruntă cu companiile furnizoare şi le acuză de faptul că au ajuns la acorduri pentru a creşte preţurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor