25 de ani de persecuţie - Nou raport despre crimele regimului dictatorial de la Beijing împotriva Falun Gong

Persecuţia împotriva Falun Gong
Redacţia
21.07.2024

Partidul Comunist Chinez continuă să considere eradicarea Falun Gong drept un obiectiv esenţial, la 25 de ani după lansarea unei campanii violente de persecuţie împotriva grupului spiritual. Această prioritizare se manifestă prin campanii revitalizate de detenţie în masă şi propagandă anti-Falun Gong, potrivit unui raport publicat la 9 iulie de Centrul de informare Falun Dafa.

Intitulat Falun Gong: 25 de ani de persecuţie, 25 de ani prea lungi, raportul examinează starea actuală privind suprimarea Falun Gong de către Partidul Comunist Chinez, identifică tendinţele emergente şi tacticile-cheie utilizate de regim şi evidenţiază acţiunile internaţionale recente privind una dintre cele mai mari crize ale drepturilor omului din China de astăzi.

Bazându-se pe documente interne ale guvernului chinez, site-uri web şi discursuri, studiul constată că, în cadrul Partidului Comunist Chinez, Falun Gong rămâne o ţintă-cheie pentru suprimare, oficialii de vârf instruindu-şi subordonaţii să intensifice urmărirea practicanţilor atât în China, cât şi în străinătate.

„În 1999, Partidul Comunist Chinez a lansat o campanie masivă de persecutare a zeci de milioane de oameni care pur şi simplu căutau să-şi îmbunătăţească sănătatea, să ducă o viaţă mai spirituală şi să îmbrăţişeze principiile de bază ale adevărului, compasiunii şi toleranţei.

Pe măsură ce ne apropiem de sfertul de secol al acestei cruciade, regimul chinez şi-a reînnoit eforturile de a «eradica» Falun Gong în China şi de a ataca Falun Gong în străinătate, în special în Statele Unite”, afirmă Levi Browde, director executiv al Centrului de informare Falun Dafa şi unul dintre autorii raportului.

Alături de documentele guvernului chinez, raportul se bazează pe mărturii ale refugiaţilor, studii academice, rapoarte ale grupurilor pentru drepturile omului şi relatări de primă mână transmise din China către site-ul Minghui.org. Acestea arată că practicanţii Falun Gong continuă să fie reţinuţi în masă, mii dintre aceştia fiind arestaţi începând cu ianuarie 2022. Sute au fost arestaţi după ce instrumentele de supraveghere de înaltă tehnologie i-au detectat împărtăşind informaţii altfel cenzurate despre Falun Gong, Partidul Comunist Chinez sau încălcări ale drepturilor omului.

Din 2022, peste 1.700 de practicanţi Falun Gong au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la 15 ani în urma unor procese fictive. Odată reţinute, aceste persoane sunt adesea supuse unor forme brutale de tortură şi uneori ucise. Numărul deceselor documentate a ajuns la 5.069 în mai 2024, cu peste 360 de practicanţi ucişi din ianuarie 2022.

Între timp, noile cercetări şi relatările recente ale supravieţuitorilor Falun Gong se adaugă la dovezile anterioare conform cărora practicanţii Falun Gong au fost şi continuă să fie ucişi pentru ca organele lor să poată fi folosite pentru a aproviziona industria de transplant de organe din China.

Chiar dacă exploatează practicanţii Falun Gong deţinuţi, Partidul Comunist Chinez investeşte resurse semnificative pentru a demoniza Falun Gong şi pentru a recruta cetăţeni chinezi obişnuiţi care să contribuie la persecuţie. Aceste eforturi includ o campanie la nivel naţional lansată anul trecut, care utilizează omniprezenta aplicaţie WeChat pentru a răspândi neadevăruri despre Falun Gong şi a strânge semnături pentru petiţii, inclusiv de la elevi. Administraţiile locale din mai multe provincii au oferit recompense băneşti care ajung la mii de dolari celor care raportează vecinii care practică Falun Gong sau diseminează informaţii despre această practică sau despre brutalitatea PCC.

„Prin aceste noi iniţiative, regimul recunoaşte implicit o realitate stânjenitoare - eforturile sale de a elimina Falun Gong au eşuat categoric. Dimpotrivă, campania represivă a impulsionat zeci de milioane de oameni obişnuiţi să devină activişti de bază pentru drepturile omului şi libertatea de informare”, menţioneză Browde.

Revigorarealuptei de peste mări

Persecutarea de către Partidul Comunist Chinez a practicanţilor Falun Gong nu s-a limitat la graniţele Chinei. Regimul este, de asemenea, angajat într-o amplă campanie de represiune transnaţională care include atacuri fizice, presiuni diplomatice şi constrângeri economice. Astfel de acţiuni vizează atât practicanţi individual, cât şi entităţi precum Shen Yun Performing Arts, o companie chineză de dans clasic ai cărei mulţi artişti practică Falun Gong.

De asemenea, propaganda folosită pentru a demoniza Falun Gong în China a fost promovată agresiv de regim în străinătate, inclusiv pe platformele de social media, în timp ce principalele instituţii media occidentale au repetat chiar şi neadevărurile Partidului Comunist Chinez despre această practică.

„În timp ce practicanţii Falun Gong continuă să se confrunte cu persecuţii mortale, utilizarea propagandei de către Partidul Comunist Chinez în China şi la nivel internaţional s-a dovedit a fi atât sofisticată, cât şi îngrijorător de eficientă. Regimul pare să investească din ce în ce mai multe resurse în acest aspect al campaniei sale anti-Falun Gong, astfel încât este vital ca aceste încercări să fie înţelese de comunitatea internaţională, pentru ca Partidul Comunist Chinez să nu reuşească să împiedice acţiuni concrete pentru a opri persecuţia şi a salva vieţi”, subliniază Browde.

În ciuda eforturilor regimului de a submina simpatia globală pentru Falun Gong, raportul constată că reacţiile internaţionale de combatere a persecuţiei au luat amploare. Raportul evidenţiază expresiile de sprijin oferite victimelor Falun Gong de către oficiali guvernamentali din numeroase ţări şi din întregul spectru politic. De asemenea, raportul recunoaşte recentele măsuri politice luate în Statele Unite, Europa şi regiunea Asia-Pacific, care includ impunerea de sancţiuni oficialilor chinezi, adoptarea de legi care limitează complicitatea la abuzurile legate de transplanturile de organe şi urmărirea în justiţie a persoanelor implicate în represiunea transnaţională împotriva practicanţilor Falun Gong.

Raportul oferă recomandări detaliate factorilor de decizie politică şi societăţii civile din Statele Unite şi din alte democraţii cu privire la modalităţile de a contracara în continuare persecuţia declanşată de Partidul Comunist Chinez împotriva Falun Gong în China şi dincolo de graniţele ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor