Grănicerii ucraineni descoperă o “flotă” de avioane folosite de contrabandişti pentru a introduce ilegal ţigări în România

Avionul An-2 capturat (obiectivdesuceava.ro)
Andrei Popescu
12.02.2022

Un raport al grănicerilor cernăuţeni, făcut public de presa de limbă ucraineană, arată că au fost găsite şi reţinute în total 8 aparate de zbor numai pe raza de competenţă teritorială a Direcţiei de Grăniceri Cernăuţi, din care trei erau avioane AN-2. Aparatele de zbor erau folosite de contrabandişti ucraineni pentru a pătrunde ilegal pe teritoriul României, relatează site-ul de ştiri obiectivdesuceava.ro.

Potrivit raportului, au mai fost capturate un avion Picas, 2 aeroshootere (aeronavă uşoară, care constă din două module – un cărucior prevăzut cu motor, scaune şi sistem de control şi o singură “aripă” asemănătoare cu o paraşută) şi 2 vehicule aeriene fără pilot. Se presupune că respectivele vehicule aeriene – cu sau fără pilot – erau utilizate însă nu doar pe relaţia Ucraina – România, ci şi în legătură cu Republica Moldova.

Pe parcursul anului trecut, site-ul citat a semnalat mai multe cazuri în care aeronave ale contrabandiştilor ucraineni au intrat în spaţiul aerian al României. La acea vreme a fost vorba de două avioane AN-2, încărcate cu ţigări de contrabandă, care au intrat în România şi nu au fost prinse de autorităţile noastre. Totuşi, unul dintre aparate a fost capturat pe un aerodrom din regiunea ucraineană Ivano-Frankovsk, iar altul pe teritoriul Republicii Moldova.

Reamintim că, anul trecut, Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a solicitat şefului MAI, Lucian Bode, printr-o scrisoare publică, să clarifice incidentul cu privire la un avion suspectat de contrabandă care a intrat ilegal în România în noaptea de 6 spre 7 august, fiind depistat de grănicerii ucraineni la întoarcerea în statul vecin.

Aparatul de zbor AN-2 a fost interceptat de un avion de luptă Mig-29 al Brigăzii de aviaţie tactică “Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol şi forţat să aterizeze la ora 7:30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv, a relatat la acea vreme obiectivdesuceava.ro.

„Agenţi ai Serviciului de Poliţie al Frontierei de Stat şi militari ai unităţii speciale DOZOR au reţinut 4 persoane. După ce aerona­va a aterizat, au încercat să scape într-o maşină”, a transmis Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina într-un comunicat de presă, adăugând că avionul AN-2 a zburat din Ucraina în România şi înapoi.

Totodată, asociaţia a criticat lipsa unei informări, a unui comunicat sau a unei precizări pe tema incidentului, în condiţiile în care România este o ţară membru al UE şi NATO, cu angajamente ferme în faţa partenerilor noştri de protejare a frontierelor. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor