Google News pierde ziarele braziliene

Google
Google (Justin Sullivan / Getty Images)
Alex Johnston
22.10.2012

Google a refuzat să compenseze cele 154 de ziare care fac parte din Asociaţia Naţională a Ziarelor din Brazilia, sau ANJ, pentru titlurile şi extrasele pe care le publică în serviciul său de ştiri, a relatat ANJ pentru Centrul Knight pentru Jurnalism în Americi de la Universitatea din Texas. ANJ reprezintă 90 la sută din ziarele în circulaţie din Brazilia.

Google a susţinut că nu trebuie să plătească ziarele pentru dreptul de a utiliza titlurile lor, pentru că Google News oferă ziarelor o cantitate mare de trafic pe site-urile lor.

"După ce ziarele au ieşit din Google News, cei mai mulţi utilizatori de Internet care citeau ştirile pe Google News au început să facă acest lucru direct pe site-urile web ale ziarelor",a relatat preşedintele ANJ Carlos Fernando Lindenberg Neto pentru Centrul Knight.

El a adăugat că Google a beneficiat din punct de vedere comercial de pe urma conţinutului produs de ziarele din Brazilia şi nu este dispus să le plătească în consecinţă.

Lindenberg a spus că "Rămânerea în Google News nu ne-ar fi ajutat să ne creştem publicul digital. Dimpotrivă, prin furnizarea primelor paragrafe din relatările noastre pentru utilizatorii de Internet, serviciul reduce şansele ca ei să caute toată povestea pe site-urile noastre."

Unele dintre cele mai mari edituri din Brazilia, inclusiv O Globo, precum şi O Estado de Sao Paulo, se retrag din Google News.

Şeful Google privind politicile publice, Marcel Leonardi, a fost citat săptămâna trecută în publicaţia braziliană Portal Impresia ca spunând că gigantul de Internet a direcţionat peste un miliard de clickuri către site-urile de ştiri, prin intermediul serviciului său Google News, pe lună.

Site-urile ziarelor "vor apărea în continuare în serviciul general de căutare al Google, doar că nu vor mai fi incluse şi în Google News. Lindenerg a susţinut că dacă va exista o micşorare a traficului pentru site-urile ziarelor, aceasta ar fi minimă. El a declarat pentru Centrul Knight că "prezenţa Google News pe piaţa braziliană este mică. Noi credem că (micşorarea traficului) este un preţ acceptabil pentru a ne proteja conţinutul şi mărcile."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor