Ghinea, întrebat cum creşte în 5 ani salariul minim la 3000 lei, dacă ultima majorare a fost de doar 40 lei

Cristian Ghinea - ministrul Fondurilor Europene
Cristian Ghinea - ministrul Fondurilor Europene (Facebook - screenshot)

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a fost întrebat miercuri, la prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cum va transpune în practică promisiunea potrivit căreia, în anul 2026, salariul minim va fi similar celui din construcţii, în contextul în care acesta din urmă ajunge acum la 3.000 de lei, iar ultima majorare efectuată a fost de doar 40 de lei.

Oficialul a afirmat că scenariul pe care guvernanţii lucrează ar fi acela de eliminare a discrepanţelor salariale „între construcţii şi restul lumii”. Ministrul Fondurilor Europene a mai replicat că majorarea salariului minim reprezintă „o altă reformă” şi nu se va mai face „ad-hoc”, ci „legat de creşterea economică”.

Redăm dialogul ministrului Ghinea, cu presa, pe acest subiect:

Jurnalist: Domnule ministru, spuneaţi că în 2026 salariul minim va fi similar celui din construcţii. În momentul de faţă salariul din construcţii este de 3.000 de lei. Ce înseamnă acest lucru? Salariul minim poate ajunge la această valoare în 5 ani?

Cristian Ghinea: Asta este prezumţia de la care plecăm – că în cinci ani se va ajunge acolo astfel încât să nu mai avem discrepanţă între construcţii şi restul lumii. Acesta este scenariul pe care lucrăm.

Jurnalist: Cum va fi posibil acest lucru, pentru că aşa cum am văzut, ultima majorare a salariului minim a fost de aproximativ 40 de lei?

Cristian Ghinea: Nu uitaţi că avem cea mai mare creştere economică din UE şi pe scenariile FMI-ului şi Comisiei vom continua să o avem, şi vorbim de 2026.

Jurnalist: Guvernul are în acest moment sau lucrează la formula de calcul pentru majorarea salariului minim în acest sens, ţinând cont şi de creşterea economică de care vorbiţi?

Cristian Ghinea: Salariul minim, şi asta este o altă reformă, nu va mai fi crescut pe bază ad-hoc, va fi legat de creşterea economică. Vom avea o formulă fixă de creştere a salariului minim, de altfel este şi în linie cu dezbaterile pe subiectul ăsta la nivel european.