Germania a anunţat că Nord Stream 2 rămâne închisă. Preţul gazelor în Europa o ia razna

Conducte de gaz - gov.ro
Conducte de gaz - gov.ro (Epoch Times România)

Preţurile la gaze pe piaţa europeană au crescut cu 11%, luni, atingând 1.450 de dolari per mia de metri cubi, cel mai mare nivel din luna octombrie până în prezent, după ce şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a anunţat că gazoductul Nord Stream 2 nu va putea funcţiona în forma sa actuală pentru că încalcă legislaţia europeană, transmite The Guardian.

Duminică seară, Annalena Baerbock a menţionat că cele trei partide care formează guvernul german – social-democraţii, verzii şi democraţii liberi – au fost de acord ca toate iniţiativele pentru furnizarea de energie, inclusiv Nord Stream 2, să respecte legislaţia europeană în materie de energie.

„Acest lucru înseamnă că (...) acest gazoduct nu poate intra în funcţiune pentru că nu îndeplineşte cerinţele legislaţiei UE”, a afirmat Baerbock.

Şefa diplomaţiei germane a precizat, de asemenea, că situaţia de la graniţa Ucrainei - unde Rusia a desfăşurat, conform surselor SUA, 175.000 de militari - este un factor coroborat cu decizia referitoare la Nord Stream 2.

„Guvernul anterior a discutat cu SUA şi a stabilit că dacă vor exista escaladări ale conflictului din Ucraina, acest gazoduct nu va fi pornit”, a adăugat ea.

În timpul vizitei Angelei Merkel la Washington, în vară, când SUA a decis să nu se mai opună direct proiectului, cei doi lideri au promis că vor lua măsuri dacă Rusia va folosi furnizarea de energie electrică pe post de armă geopolitică.

Declaraţia lui Baerbock sugerează că poziţia Germaniei în ceea ce priveşte Nord Stream 2 ar putea deveni mai dură în condiţiile în care Verzii, cunoscuţi adversari ai proiectului, se află acum la conducerea politicii externe germane.

SPD, partidul de la conducerea coaliţiei, a susţinut proiectul.

Gazoductul Nord Stream 2 care a fost finalizat nu este operaţional. Criticii proiectului, printre care fostul preşedinte american Donald Trump, susţin că va creşte dependenţa UE de gazul rusesc.

În Europa, depozitele au ajuns la 62,8%, cu mai mult de 10% sub norma obişnuită în acest sezon. În martie-aprilie 2022, ele ar putea scădea la niveluri critice, dacă tendinţele actuale continuă.