Geneva: Marile puteri şi Iranul se apropie de un acord privind dosarul nuclear

Participanţii de la negocierea privind programul nuclear iranian de la Geneva, 7 noiembrie 2013. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
P. P.
23.11.2013

Negocierile privind programul nuclear al Israelului par că se apropie de o nouă concluzie, a anunţat vineri din partea Teheranului Abbas Araghchi.

Runda actuală de negocieri a fost iniţiată pe data de 20 noiembrie, cauza Grupului 5 1 fiind susţinută permanent şi de Israel, absentă de la Geneva.

”Ne-am apropiat într-o mare măsură de un acord, însă în pofida progreselor înregistrate astăzi (vineri), mai rămân nişte probleme importante”, a transmis Araghchi, citat de agenţia Mehr, conform Mediafax.

Potrivit presei din Iran, marile puteri prezente la Geneva şi-au dat acceptul în ce priveşte folosirea uraniului îmbogăţit, însă aceste informaţii nu au fost dezbătute de şeful negociatorilor de la Teheran.

”Negocierile încă nu au fost finalizate”, a adăugat Araghchi.

Michael Mann, purtătorul de cuvânt al reprezentatului UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, declara joi seară ”că a fost o zi de negocieri substanţiale şi detaliate desfăşurate într-o atmosferă bună”, privind dosarul nuclear al Iranului.

Cele 6 mari puteri (cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) şi Iranul au început vineri, la Geneva, a treia zi de discuţii, pentru a ajunge la un compromis pe marginea programului nuclear iranian, în condiţiile în care blocajul se menţine asupra problemelor celor mai sensibile.

Ali Vaez, specialist în problema Iranului din cadrul International Crisis Group (ICG), prezent la Geneva, a declarat că 'niciun obstacol nu este insurmontabil' şi, în special în problema îmbogăţirii uraniului, negociatorii 'vor găsi o formulă suficient de vagă care îi va permite fiecăruia să revină acasă cu capul sus'.

De la reluarea negocierilor se fac declaraţii ferme de ambele tabere. 'Aceasta face parte din negocieri, atunci când părţile sunt aproape de un acord, ele încearcă să obţină maximum posibil', a spus Ali Vaez, deoarece adevărata miză este un acord final privind viitorul programului nuclear iranian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor