Generalul din cartea căruia ar fi plagiat Ciucă: Ce să-i spun eu acum? "Băi, de ce m-ai plagiat?" Haideţi să fim serioşi

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă (Epoch Times România)

Jurnaliştii de la Europa Liberă au vorbit cu Teodor Frunzeti, care a ocupat funcţia de şef de Stat Major al Forţelor Terestre şi, ulterior, cea de rector al Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" (UNAP). Generalul în rezervă este unul dintre autorii din a cărui lucrare ar fi plagiat premierul României.

Teodor Frunzeti i-a fost şef generalului Ciucă atât la Statul Major al Forţelor Terestre, cât şi în timpul operaţiunilor din Irak şi Afganistan.

"Nu ştiu cât la sută e plagiată lucrarea. Nu am pus la softul antiplagiat lucrarea respectivă, nu ştiu ce scor are (...) Ar trebui văzut cât la sută se consideră plagiat din lucrarea aceea. Trebuie să ţinem cont că, în anul respectiv, în 2003, nu existau sisteme antiplagiat şi nu se ocupa nimeni de chestia asta. Acum, să judecăm cu sculele pe care le avem în 2022 ceea ce s-a întâmplat acum 18 ani, mi se pare un pic... Nu e bine că s-a întâmplat, asta e clar. Că e neglijenţă, că a făcut-o cu bună ştiinţă, e greu de spus acum. Eu cred că la data respectivă putea să fie şi el mai atent. Dacă dădea un citat, ok, dar nu dădea citat pe trei pagini. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deştept pe vremea aia, şi presupun că e şi acum", a declarat Teodor Frunzeti.

Întrebat dacă se simte lezat că părţi din lucrarea lui au fost folosite într-un context de posibil plagiat şi dacă va cere despăgubiri în vreun fel, generalul spune că el nu are nicio pretenţie.

"Eu personal sunt mai iertător şi am încercat în viaţa mea să nu fac rău nimănui. Deci n-am de ce să-i fac rău lui Ciucă. Dumnezeu le vede pe toate. Eu nu am nicio pretenţie. Să se ocupe doamna Şercan, alţii, nu eu. Să-şi vadă omul de treaba lui. Cine se simte lezat poate să ceară... ce să ceară? Nişte despăgubiri morale? Ce să îi spun eu lui Ciucă acum: 'Băi, de ce m-ai plagiat?' Haideţi să fim serioşi", a mai spus fostul şef de Stat Major al Forţelor Terestre.

Întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă ar trebui să-şi dea demisia de onoare în urma acestui scandal de plagiat, Teodor Frunzeti a replicat că aceasta nu ar fi o soluţie.

"Eu zic să-şi facă mea culpa. Dar ar trebui să nu i se accepte demisia, să-şi vadă de treaba lui. Iar o luăm de la capăt, iar căutăm alt prim-ministru, am avut destul perioada aia de interimat", a afirmat Teodor Frunzeti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne