Gazeta de Cluj: Predoiu, asociat cu un colaborator al Cambridge Analytica, firmă anchetată de FBI

Marian Catalin Predoiu
Marian Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, liberalul Cătălin Predoiu, este asociat în cadrul unei societăţi comerciale cu Cătălin Beciu, controversat om de afaceri care, anul trecut, a semnat un protocol de colaborare cu Alexander Nix, fondatorul companiei americane Cambridge Analytica, companie cercetată de FBI şi Departamentul de Justiţie din SUA pentru că ar fi obţinut datele a peste 50 de milioane de utilizatori Facebook, relatează Gazeta de Cluj.

În primăvara acestui an, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a fost cooptat în societatea Quize.Com SRL de către proprietarul afacerii, Cătălin Beciu. Beciu a fost unul dintre liderii ALDE, iar după ieşirea din partid a devenit preşedintele Partidului Neoliberal.

Beciu a semnat anul trecut un parteneriat cu Alexander Nix, fondatorul companiei americane Cambridge Analytica, companie acuzată că a folosit ilegal datele utilizatorilor Facebook în campania preşedintelui SUA, Donald Trump, şi în cea pro-Brexit. Protocolul de colaborare viza dezvoltarea şi promovarea aplicaţiilor pentru smartphone produse în România, aplicaţiile fiind realizate de compania Qiize.com.

Reamintim că România apare pe harta ţărilor în care angajaţi ai Cambridge Analytica sau ai companiei de comunicare şi strategie a firmei, SCL Group, acţionau pentru a reduce sau mări participarea la vot. Consultantul Rupert Wolfe-Murray a povestit pe emerging-europe.com că unul dintre directorii SCL i-a cerut să lucreze cu ei pentru alegerile din România în 2016 şi că a aflat că e vorba despre clientul PSD, „cel mai dubios partid din România”, în legătură cu „aranjarea” alegerilor. El a refuzat după ce au apărut înregistrări cu camera ascunsă în care fostul CEO al Cambridge Analytica, Alexander Nix, a povestit unei televiziuni despre o operaţiune sub acoperire dintr-o ţară est-europeană.

La acea vreme, PSD era condus de Liviu Dragnea, aflat în prezent după gratii.

O anchetă recentă a postului Channel 4 a dezvăluit înregistrări cu Alexander Nix (CEO al companiei) care îi explică unui potenţial client modul de lucru al companiei: mituirea contracandidaţilor sau trimiterea prostituatelor la aceştia acasă pentru a-i înregistra video şi şantaja. Acelaşi CEO a spus nonşalant că este de acord cu diseminarea informaţiilor false: “e vorba de lucruri care nu trebuie neapărat să fie adevărate, important este să fie crezute”.

Articolul integral poate fi citit aici.

Redacţia noastră a cerut poziţia lui Cătălin Predoiu dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării acestei ştiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne