Gafă majoră în direct la TVR. Ciolacu face confuzie între autorii unui citat legat de nazişti

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (Epoch Times România)

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut o gafă majoră, luni seara, în platoul TVR 1 când, în timp ce era lansat într-un atac la adresa Guvernului Orban, a încurcat autorul unui binecunoscut citat legat de nazişti. Mai precis liderul social-democraţilor a atribuit citatul unui pastor care a trăit cu sute de ani înaintea regimului nazist.

“A fost, poate e exagerată paralela, un pastor, Luther, care a zis: ‘Au venit, i-au luat pe comunişti, n-am reacţionat că nu eram comunist. Au venit, i-au luat pe social-democraţi, nu am reacţionat că nu eram social-democrat. Au venit, pormă, i-au luat pe evrei, nu am reacţionat că nu eram evreu. Când au venit şi m-au luat pe mine nu a mai avut cine să mă apere’. Este aceeaşi logică ca atunci. Ne iau pe fiecare în parte sub această mască, că nu sunt bani, şi vor tăia iarăşi şi salarii şi absolut tot din cauză că sunt incompetenţi”, a susţinut Ciolacu.

Deşi liderul PSD nu a fost corectat de realizatorul emisiunii, citatul a fost rostit, de fapt, de Martin Niemoller (1982-1984), un pastor luteran german cunoscut pentru vederile sale antifasciste. A fost unul dintre reprezentanţii rezistenţei germane şi a fost închis în diferite lagăre de concentrare.

Poziţia sa antifascistă este sintetizată în celebrul său citat: “Când naziştii au venit să îi ia pe comunişti, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democraţi, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicalişti, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”.

În schimb, persoana căreia i-a atribuit citatul Marcel Ciolacu, este Martin Luther, care a trăit în secolul al XVI-lea (1483-1546), cu aproximativ 400 de ani înaintea de apariţia nazismului. Luther a fost pastor, doctor în teologie şi primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la naşterea Bisericii Evanghelice-Luterane.