Fule: România trebuie să devină mai credibilă pentru ţările din Balcanii de Vest şi din P. Estic

Comisarul european pentru extindere Stefan Fule.
Comisarul european pentru extindere Stefan Fule. (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
29.10.2012

Comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, a declarat luni, după întrevederea cu ministrul de externe, Titus Corlăţean, că România trebuie să devină un partener mai credibil şi mai predictibil pentru ţările din Balcanii de Vest şi din Parteneriatul Estic.

”Dacă privesc la portofoliul meu, extindere şi politica de vecinătate, am văzut un număr de puncte unde interesele României sunt aceleaşi cu cele ale Comisiei, ale DG Enlargement”, a precizat Stefan Fule.

Comisarul european a spus că, în acest context, România trebuie să fie ”un partener mai credibil, mai transparent şi mai predictibil nu numai pentru ţările din Balcanii de Vest, ci şi pentru ţările din Parteneriatul Estic. Ambele regiuni pot beneficia dacă România va îmbrăţişa potenţialul oferit de locaţia geografică şi experienţa de lucru cu această regiune”.

Oficialul a reiterat faptul că, ”dincolo de dificultăţile economice şi financiare ale UE”, este foarte importantă continuarea procesului de aprofundare a integrării, dar şi a extinderii europene. ”Ambele procese fac parte din ADN-ul UE, fac Uniunea mai puternică, iar după ani de succes în combinarea acestor procese, nu putem lăsa unul dintre ele fără atenţia cuvenită”, a spus Fule.

În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, comisarul pentru extindere a reiterat faptul că R. Moldova este ”poveste de succes”.

”Au fost capabili să ofere progrese orientate pe rezultate concrete într-o perioadă scurtă de timp, ceea ce se potriveşte cu sprijinul fără precedent din partea Comisiei”, a apreciat Fule.

”Am reluat ceea ce am spus la Berlin, la Forumul R. Moldova –UE, că la finalul Parteneriatului Estic nu este niciun zid”, a mai spus comisarul pentru extindere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor