Fotbal: UEFA va lansa procedura oficială de candidatură la organizarea Euro 2020

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.05.2012

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a declarat miercuri că mai multe ţări sunt interesate de organizarea Euro 2020 şi că va lansa o procedură oficială de candidatură la organizarea competiţiei, deschisă tuturor asociaţiilor membre, informează AFP.

 

"Un anumit număr de asociaţii membre şi-au manifestat interesul să participe la procedura de candidatură pentru organizarea Euro 2020", a anunţat forul european într-un comunicat, fără să precizeze ce ţări şi-au arătat interesul.

"În consecinţă, conform deciziei Comitetului executiv (...), UEFA va lansa o procedură de candidatură oficială deschisă tuturor celor 53 de asociaţii membre, indiferent dacă ele şi-au declarat sau nu interesul preliminar pentru organizarea acestei faze finale cu 24 de echipe", adaugă UEFA.

Ţările candidate au de acum "circa 18 luni" ca să-şi pregătească dosarul de candidatură, UEFA urmând să dezvăluie un calendar detaliat "săptămânile următoare".

Procesul se va încheia "la începutul lui 2014", când UEFA va anunţa organizatoarea competiţiei. Forul european a indicat că încă nu a fost fixată o dată precisă.

Turcia, Georgia şi Irlanda împreună cu Scoţia şi Ţara Galilor şi-au făcut public în ultimele săptămâni interesul pentru organizarea Euro 2020, fără ca aceasta să garanteze că ţările respective vor fi efectiv candidate.

Candidatura Turciei este probabilă, şeful executivului de la Istanbul, Recep Tayyip Erdogan, cerând luna trecută UEFA să "dea" Euro 2020 ţării sale, candidată nenorocoasă la găzduirea Euro 2016, atribuit la diferenţă de un vot Franţei.

Dosarul riscă să se suprapună cu cel al oraşului Istanbul, în cursă pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2020. Pe 23 mai, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va hotărî dacă Istanbulul, de patru ori candidat fără succes la organizarea Jocurilor, este autorizat, în funcţie de dosarul său tehnic, să rămână în cursă pentru alegerile din septembrie 2013, la care mai candidează Baku, Tokyo, Madrid şi Doha.

Georgia, ce are infrastructuri sportive limitate pentru fotbal, a anunţat marţi că va candida singură, după ce a intenţionat un timp să depună un dosar comun cu Azerbaidjanul. Această ţară a ales să se concentreze asupra candidaturii oraşului Baku pentru JO 2020.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor