Fotbal: Chile şi-a adjudecat în premieră Copa America, după o victorie la loviturile de departajare cu Argentina

Chile - Argentina 4-1 după loviturile de departajare, în finala Copa America 2015
Chile - Argentina 4-1 după loviturile de departajare, în finala Copa America 2015 (facebook)

Chile a câştigat pentru prima dată Copa America la fotbal, sâmbătă seara, pe Estadio Nacional din Santiago de Chile, după ce a trecut de Argentina cu scorul de 4-1 la loviturile de departajare, scorul fiind egal, 0-0, la finalul celor 90 de minute regulamentare şi al prelungirilor.

La penalty-uri, toţi chilienii care au executat au marcat, Matiaş Fernandez, Arturo Vidal, Charles Aranguiz şi Alexis Sanchez, în timp ce Leo Messi a fost singurul care a transformat pentru selecţionata ''Albiceleste'', iar Gonzalo Higuain şi Ever Banega au ratat.

Înaintea acestei finale, Chile învinsese o singură dată Argentina în 38 de partide oficiale.

Chile şi-a adjudecat trofeul după ce a pierdut patru finale ale competiţiei înfiinţate în 1916, în timp ce Argentina a ratat şansa de a-şi trece în palmares al 15-lea trofeu şi a egala recordul deţinut de Uruguay, campioana de acum patru ani.

Argentina pierde a doua finală consecutivă, după ce anul trecut a fost învinsă de Germania cu 1-0, după prelungiri, la Cupa Mondială din Brazilia.

Ediţia a 44-a a campionatului sud-american interţări la fotbal, Copa America 2015, a avut loc în Chile, în perioada 11 iunie — 4 iulie, cu participarea a 12 echipe, dintre care două invitate, Mexicul şi Jamaica.

Finala a fost una strânsă, tensionată, în care cele două echipe nu au reuşit să-şi impună jocul decât pentru scurte perioade de timp, iar ocaziile create au fost destul de puţine.

Evoluţia oaspeţilor a fost influenţată şi de accidentarea lui Angel Di Maria, în minutul 29. Argentina a avut ocaziile mai clare, mai ales prin Agüero (19), a cărui lovitură de cap a fost respinsă de portarul Bravo, şi prin Higuain (90 3), care a reluat în plasa laterală centrarea lui Lavezzi. Messi nu a putut să-şi facă jocul său obişnuit, fiind marcat mai tot timpul de doi-trei jucători chilieni. Selecţionerul echipei chiliene, argentinianul Jorge Sampaoli, a ales să alinieze o formulă cu cinci mijlocaşi, pentru a aglomera centrul terenului.

De partea cealaltă, Vidal a semnat prima şansă a gazdelor (11), iar Alexis Sanchez a ameninţat poarta lui Romero cu un şut care a trecut puţin peste transversală (82). Tot Alexis a fost aproape de a fructifica o eroare a lui Mascherano (105), dar a fost din nou imprecis.

Chile — Argentina 0-0, după prelungiri; 4-1 la loviturile de departajare
Au executat în ordine loviturile de departajare: Matiaş Fernandez 1-0 (gol), Lionel Messi 1-1 (gol), Arturo Vidal 2-1 (gol), Gonzalo Higuain 2-1 (ratare — peste poartă), Charles Aranguiz 3-1 (gol), Ever Banega 3-1 (ratare — apără Claudio Bravo), Alexis Sanchez 4-1 (gol)
Santiago de Chile, Estadio Nacional: 45.693 spectatori
Copa America 2015 — finala

Au evoluat echipele:
Chile: Claudio Bravo — Mauricio Isla, Gary Medel, Francisco Silva, Jean Beausejour — Charles Aránguiz, Marcelo Diaz, Arturo Vidal — Jorge Valdivia (Matiaş Fernandez, 74), Eduardo Vargas (Angelo Henriquez, 94), Alexis Sanchez. Selecţioner: Jorge Sampaoli.
Argentina: Sergio Romero — Pablo Zabaleta, Nicolas Otamendi, Martin Demichelis, Marcos Rojo — Lucas Biglia, Javier Mascherano, Javier Pastore (Ever Banega, 80) — Lionel Messi, Sergio Agüero (Gonzalo Higuain, 73), Angel Di Maria (Ezequiel Lavezzi, 29). Selecţioner: Gerardo Mârţino.
Arbitru: Wilmar Roldan (Columbia).
Cartonaşe galbene: Francisco Silva (24), Gary Medel (34), Marcelo Diaz (44), Marcos Rojo (55), Javier Mascherano (55), Charles Aranguiz (86), Ever Banega (91).