Fostul şef al Mossadului Yossi Cohen, acuzat că ar fi dezvăluit informaţii secrete unei însoţitoare de zbor

Şeful Mossad-ului Yossi Cohen
Şeful Mossad-ului Yossi Cohen (Olivier Fitoussi / Getty Images)

Yossi Cohen, fostul director al serviciului de informaţii israelian - Mossad -, este acuzat că a transmis date confidenţiale unei însoţitoare de zbor cu care a fost în contact personal strâns în ultimii doi ani, a informat, luni, canalul de ştiri israelian Channel 13.

Potrivit raportului, a fost depusă o plângere la Ministerul Justiţiei, care este investigată de procurorul general al ţării Avichai Mandelblit.

Cohen ar fi spus canalului că neagă orice acţiune greşită, adăugând că „nu există însoţitoare de zbor, nu există nicio relaţie strânsă, procurorul general nu m-a contactat”.

Într-un interviu exploziv recent, în afară de semnalarea faptului că Mossad ar fi putut arunca în aer uzina nucleară subterană iraniană de la Natanz, Cohen a detaliat o operaţiune din 2018 în care agenţia de informaţii israeliană a furat arhiva nucleară a Iranului din seifurile aflate într-un depozit din Teheran şi a confirmat că l-a asasinat pe şeful programului nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh, care se afla în vizorul Mossad de ani de zile.

Citiți și Fostul şef al Mossadului minimizează ameninţarea Chinei comuniste, critică poziţia dură a SUA

El a mai declarat că autorităţile iraniene trebuie să-şi dea seama că Israel vorbeşte serios atunci când afirmă că va împiedica programul iranian de dezvoltare a armelor nucleare.

Interviul, despre care se spune că este cel mai revelator acordat vreodată de un şef al Mossadului la scurt timp după încheierea serviciului său activ, a fost difuzat după ce Cohen a părăsit biroul pe 1 iunie şi a fost înlocuit de David Barnea.

Cohen, care a fost numit şef al Mossad de către fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu, a declarat, de asemenea, în interviu, că nu exclude o candidatură la funcţia de prim-ministru într-o zi.

Cohen este cunoscut şi pentru poziţia sa pro-China, care a ridicat îngrijorări la Washington. China a făcut mai multe investiţii în Israel în ultima perioadă, mai ales în infrastructura portuară din Haifa, generând proteste şi notificări oficiale trimise de autorităţile federale americane cabinetului Netanyahu.

Citiți și Şeful Mossadului s-ar fi întâlnit cu echipa lui Donald Trump

Chiar dacă a condus operaţiuni împotriva programului nuclear al Iranului şi a contribuit la conducerea legăturilor clandestine ale Israelului cu statele arabe, Cohen, cunoscut în interiorul Mossad sub porecla „modelul”, a avut un comportament public neobişnuit pentru un şef al spionajului din Israel.

La începutul acestei luni, publicaţie Globes a transmis că Yossi Cohen va fi responsabil de operaţiuni la biroul regional al SoftBank, un conglomerat japonez fondat de Masayoshi Son, la care regimul comunist chinez are o participaţie importantă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe