Fostul proprietar al magazinului Harrods, acuzat post mortem de abuz sexual şi viol. 40 de reclamaţii noi

Mohamed Al-Fayed, fostul proprietar al magazinului Harrods (Getty Images)
Redacţia
14.10.2024

Poliţia britanică a declarat vineri că a înregistrat 40 de noi acuzaţii legate de fostul proprietar al magazinului Harrods, Mohamed Al Fayed, în urma unui documentar BBC în care victimele îl acuză pe omul de afaceri de abuz sexual şi viol, transmite Reuters.

Miliardarul egiptean Al Fayed a murit anul trecut la vârsta de 94 de ani, după zeci de ani în care a ţinut prima pagină a ziarelor ca unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Marea Britanie.

Documentarul a afirmat că acesta a abuzat sexual de personalul feminin de la Harrods din Londra şi le-a ameninţat să nu încerce să depună plângere. Potrivit documentarului, Harrods nu a intervenit şi a ajutat la muşamalizarea acuzaţiilor de abuz în timpul mandatului său.

Harrods, pe care Al Fayed l-a vândut în 2010, a declarat că este „îngrozit” de acuzaţii şi că este acum o „organizaţie foarte diferită”.

Luna trecută, poliţia a făcut apel la toţi cei care au acuzaţii împotriva lui Al Fayed să îi contacteze şi a declarat că va încerca să urmărească în justiţie şi alte persoane în urma acuzaţiilor.

„Detectivii au primit numeroase informaţii, predominant referitoare la activităţile lui Mohamed Al Fayed, dar şi unele referitoare la acţiunile altor persoane”, a declarat Stephen Clayman, şeful departamentului de infracţiuni specializate din cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra.

Noile acuzaţii se referă la 40 de victime şi acoperă infracţiuni, inclusiv agresiuni sexuale şi violuri, din 1979 până în 2013, a declarat poliţia.

Acestea se adaugă celor 21 de acuzaţii referitoare la Al Fayed făcute înainte de documentar. Acestea au fost raportate la poliţie între 2005 şi 2023, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva lui.

Al Fayed a negat întotdeauna acuzaţiile.

În timp ce majoritatea noilor informaţii se referă la proprietatea sa asupra Harrods între 1985 şi 2010, poliţia contactează alte organizaţii care au legătură cu el pentru a se asigura că orice persoană afectată este identificată, au declarat aceştia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor