Fostul primar al Iaşului Gheorghe Nichita, luat cu cătuşe de acasă de poliţişti

Gheorghe Nichita, scos in catuse din casa
Gheorghe Nichita, scos in catuse din casa (Captura video)

Condamnat la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupţie, fostul primar al Iaşului Gheorghe Nichita a fost ridicat ieri seara de la domiciliu de poliţişti. Fostul edil a fost încătuşat, dar şi-a pus peste cătuşe o cămaşă, pentru a le camufla.

Înainte de a fi urcat în maşină, Nichita s-a declarat surprins de condamnarea primită: "Am pledat nevinovat tot timpul, nu mă aşteptam la acest verdict", a declarat fostul priamr, citat de Ziare.com.

Reamintim că, miercuri, Nichita a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Sentinţa a fost pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti. În faza de fond a procesului, edilul fusese condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită.

În acelaşi dosar, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare, iar alţi doi afacerişti au rămas cu pedepsele din faza de fond a procesului, respectiv Gabriel Mardarasevici a fost condamnat în acest caz la 1 an de închisoare cu suspendare, iar Mihai Tănăsescu la 8 luni de închisoare.

De asemenea, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis confiscarea de la mituitorii din acest caz a unor sume uriaşe: de la directorul SC Information Business Consulting SRL (IBC), Gabriel Mardarasevici suma de 2,4 milioane de lei şi de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu, preşedinte al grupului de firme UTI, a sumei de 1,2 milioane de lei.

De la Gheorghe Nichita a fost confiscată suma totală de 71214,76 lei, primită efectiv cu titlu de mită, "cu obligarea inculpatului la plata către stat a acestei sume."

Nichita şi afaceriştii implicaţi în dosar au fost trimişi în judecată în decembrie 2015. Fostul edil a fost acuzat de luare de mită, iar Tiberiu Urdăreanu, Iulius Gabriel Mardarasevici şi Mihail Tănăsescu de dare de mită. Potrivit procurorilor DNA, Nichita a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

Fostul primar PSD mai este implicat într-un dosar penal, în care a fost trimis în judecată în noiembrie 2015. În acest dosar, procurorii l-au acuzat că ar fi utilizat Poliţia Locală pentru a-şi urmări fosta iubită.