Foşti şefi de la Crimă Organizată şi Antidrog Oradea, acuzaţi de DNA că i-au dat lui Victor Micula jr. o adeverinţă falsă

Victor Micula Jr. (Youtube - screenshot)
Loredana Diacu
15.10.2024

Procurorii DNA au început urmărirea penală a comisarilor şefi de poliţie Laviniu Mugurel Poinar şi Alin-Nicuşor Tărău de la Crimă Organizată şi respectiv Serviciul Antidrog Oradea, cei doi fiind acuzaţi că i-au dat lui Victor Micula jr., fiul magnatului Victor Micula, o adeverinţă falsă pe care acesta a folosit-o pentru a-şi reduce fapta la jumătate într-un dosar penal.

Potrivit DNA, Micula ar fi folosit adeverinţa falsă în procesul în care este acuzat de acces ilegal în baza de date a poliţiei. Mai exact, el a fost acuzat că s-a dat drept poliţist şi a participat la o percheziţie şi ar fi căutat în bazele de date ale MAI inclusiv informaţii despre cântăreaţa de muzică populară Vlăduţa Lupău.

Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 28 spre 29 martie 2018, venind de la Băile Felix către Oradea, Victoraş Micula, aflat la volanul unui Mercedes cu iubita şi prietenii lui, l-ar fi şicanat în trafic pe un bărbat care conducea un Opel. Victima a fost urmărită de Micula şi s-a refugiat într-o benzinărie unde a fost prinsă de agresor, care a început să îi lovească maşina.

Şoferul Opelului ar fi sunat la 112 ca să reclame agresiunea, apoi ar fi reuşit să scape de urmărirea lui Micula junior. Acesta a apelat la un prieten poliţist şi au plecat împreună să îl caute pe şoferul Opelului, noaptea prin oraş. Cum nu l-au mai găsit, Victoraş Micula a mers la sediul Poliţiei unde i s-a permis accesul în zona restricţionată a Biroului Supravegheri Video şi a accesat ilegal bazele de date ale MAI pentru a căuta informaţii despre şoferul Opelului.

Redăm comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 octombrie 2024, faţă de inculpaţii:

POINAR LAVINIU MUGUREL, comisar şef de poliţie, la data faptelor şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi uzurparea funcţiei;

TĂRĂU ALIN-NICUŞOR, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (B.C.C.O.) Oradea şi în prezent şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de uzurparea funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi uzurparea funcţiei

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 23 decembrie 2020, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel împreună cu inculpatul Tărău Alin-Nicuşor, în calităţile menţionate anterior, ar fi emis, deşi nu aveau acest drept, o adresă oficială în favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din judeţul Oradea), astfel încât acesta din urmă să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanţei de judecată.

În concret, la solicitarea apărătorilor persoanei respective, judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, inculpaţii Poinar Laviniu Mugurel şi Tărău Alin-Nicuşor ar fi emis o adresă prin care ar fi comunicat faptul că în cursul lunii noiembrie 2018, s-ar fi reuşit prinderea în flagrant a doi traficanţi de droguri de mare risc în baza informaţiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea. Informaţiile furnizate ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul teritorial Oradea, finalizat prin trimiterea în judecată a făptuitorilor.

Totodată, inculpatul Poinar Laviniu Mugurel care deţinea atribuţii de soluţionare a petiţiilor, nu ar fi redirecţionat cererile avocaţilor persoanei respective către D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Oradea încălcând astfel prevederile legale.

Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către B.C.C.O. Oradea, prin adresa menţionată anterior, au fost infirmate în totalitate de către D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei doi inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemaţi la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite activităţi specifice funcţiilor de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (doar în cazul inculpatului Tărău Alin Nicuşor).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor