Fost şef CNAS, condamnat la 6 ani de închisoare. Judecătorii au dispus confiscarea mitei de 6,3 (!) milioane de euro

Directia Nationala Anticoruptie (DNA)
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
27.11.2020

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Lucian Duţă a fost condamant, vineri, la 6 ani închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată.

Decizia luată de Tribunalul Bucureşti nu este însă definitivă.

Judecătorii au stabilit, potrivit Hotnews, că Lucian Duţă va rămâne sub control judiciar pe cauţiune. De asemenea, s-a dispus confiscarea sumei de 6.300.000 de euro, pe care se presupune că i-ar fi luat mită fostul şef CNAS.

Se menţine sechestrul pe suma de 2.183.820 aflată în conturile din Elveţia ale societăţii Eurotrust Invest Inc. şi pe suma de 1.503.000 euro, primită de Euroinvest Development SRL şi investită într-o construcţie şi teren de pe strada Jean Monnet din Bucureşti.

În plus, a fost instituit sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor lui Duţă, prezente şi viitoare, în limita sumei de 2.294.187 euro (având în vedere că suma totală primită cu titlul de mită de inculpat a fost de 6.300.000 de euro, iar în limita sumei de 4.005.813 euro au fost identificate sumele de bani şi bunurile imobile ce fac obiectul sechestrului).

Mai mult, magistraţii au decis că Lucian Duţă nu are voie, pe o perioadă de 4 ani, să fie ales şi să ocupe o funcţie publică, el având interzis şi să exercite profesia ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2012, inculpatul Duţă Nicolae Lucian, în calitate de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanţii a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adiţional sau contract pe care l-a semnat în această calitate şi a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare şi 800.000 euro în numerar.

Sumele de bani au fost remise inculpatului Duţă Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranşe), fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile şi cu conturi bancare deschise în Elveţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor