Fost şef al apărării americane: Putin e o creatură desprinsă din Dostoievski / Rusia se ofileşte sub ochii noştri

James Mattis - fost secretarul american al apărării
James Mattis - fost secretarul american al apărării (Bay Ismoyo/AFP/Getty Images)

Fostul secretar american al apărării James Mattis a criticat în termeni duri războiul de invazie pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, şi l-a numit "imoral" şi "stupid din punct de vedere operaţional", informează CNN.

"Avem o zicală în America care spune că naţiunile cu aliaţi prosperă, naţiunile fără aliaţi se ofilesc, iar noi privim cum Rusia se ofileşte sub ochii noştri chiar acum", a spus Mattis, vineri, la Forumul 2022 de la Seul.

Întrebat ce lecţii militare ar putea fi trase din războiul de până acum, fostul puşcaş marin american a spus: "Una dintre ele este să nu aveţi generali incompetenţi la conducerea operaţiunilor voastre".

De asemenea, el a calificat performanţa militară a Rusiei drept "patetică" şi a denunţat "efortul imoral, incompetent din punct de vedere tactic, stupid din punct de vedere operaţional şi prostesc din punct de vedere strategic" al campaniei sale din Ucraina.

Mattis a vorbit despre eforturile anterioare ale SUA de a încerca să aducă Rusia în "comunitatea naţiunilor", dar a spus că acest lucru nu este posibil cu Vladimir Putin ca lider.

"Tragedia timpului nostru este că Putin este o creatură desprinsă direct din Dostoievski. El se culcă în fiecare seară furios, se culcă în fiecare seară temător, se culcă în fiecare seară gândindu-se ca Rusia este înconjurată de coşmaruri şi acest lucru l-a ghidat. Putin a eliminat din cercul său pe oricine care nu ar fi fost de acord cu el, aşa că probabil a crezut că poporul ucrainean îl va primi cu bucurie", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe