Fost şef al apărării americane: Putin e o creatură desprinsă din Dostoievski / Rusia se ofileşte sub ochii noştri

James Mattis - fost secretarul american al apărării
James Mattis - fost secretarul american al apărării (Bay Ismoyo/AFP/Getty Images)

Fostul secretar american al apărării James Mattis a criticat în termeni duri războiul de invazie pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei, şi l-a numit "imoral" şi "stupid din punct de vedere operaţional", informează CNN.

"Avem o zicală în America care spune că naţiunile cu aliaţi prosperă, naţiunile fără aliaţi se ofilesc, iar noi privim cum Rusia se ofileşte sub ochii noştri chiar acum", a spus Mattis, vineri, la Forumul 2022 de la Seul.

Întrebat ce lecţii militare ar putea fi trase din războiul de până acum, fostul puşcaş marin american a spus: "Una dintre ele este să nu aveţi generali incompetenţi la conducerea operaţiunilor voastre".

De asemenea, el a calificat performanţa militară a Rusiei drept "patetică" şi a denunţat "efortul imoral, incompetent din punct de vedere tactic, stupid din punct de vedere operaţional şi prostesc din punct de vedere strategic" al campaniei sale din Ucraina.

Mattis a vorbit despre eforturile anterioare ale SUA de a încerca să aducă Rusia în "comunitatea naţiunilor", dar a spus că acest lucru nu este posibil cu Vladimir Putin ca lider.

"Tragedia timpului nostru este că Putin este o creatură desprinsă direct din Dostoievski. El se culcă în fiecare seară furios, se culcă în fiecare seară temător, se culcă în fiecare seară gândindu-se ca Rusia este înconjurată de coşmaruri şi acest lucru l-a ghidat. Putin a eliminat din cercul său pe oricine care nu ar fi fost de acord cu el, aşa că probabil a crezut că poporul ucrainean îl va primi cu bucurie", a spus el.