Fost premier ucrainean: Putin nu e nebun, e perfect raţional şi ştie ce rău provoacă

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko.
Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko a afirmat recent într-un interviu publicat de Digi24 că nu este de acord cu faptul că Vladimir Putin ar fi nebun şi că de aceea a lansat invazia în Ucraina. Timoşenko susţine că liderul de la Kremlin este "perfect raţional" şi ştie exact "ce rău provoacă" prin acţiunile lui.

"L-am întâlnit de multe ori [pe Putin – n.n.]. Am fost de două ori prim-ministru şi l-am întâlnit în calitatea sa de preşedinte al Rusiei şi de prim-ministru al Rusiei. Aşa mi-am făcut o părere despre el acum ceva timp. Oamenii spun că probabil este nebun să facă ceea ce a făcut. Nu sunt de acord cu acest punct de vedere. El este perfect raţional, dar raţionalitatea lui este un fel de raţionalitate rece a răului. El face acest lucru ştiind ce este răul şi ce rău provoacă", a declarat fostul premier ucrainean.

În acest context, Timoşenko a ţinut să amintească de "un episod foarte important, şi anume iarna anului 2009", al cărui protagonist a fost Vladimir Putin.

"[...] Fără motive sau condiţii prealabile reale, a oprit alimentarea cu gaz către Ucraina şi, prin Ucraina, către Europa la acea vreme, în mijlocul iernii, când temperaturile în mai multe ţări au fost de -15, -20 grade. El a înţeles perfect la acea vreme că vor fi victime, că oamenii ar putea muri de frig, dar totuşi a făcut asta. A fost pentru prima dată când a folosit energia, alimentarea cu gaz ca pe o armă. Cred că acele circumstanţe au fost un moment potrivit să îl oprim şi să dezvoltăm politici reale care să nu-i permită să-şi continue politicile ulterioare. Din păcate, nu s-a întâmplat", a relatat lidera opoziţiei actuale din Ucraina.

Ea a adăugat că avertizase mai mulţi lideri europeni "asupra riscului pe care îl reprezintă Putin, încă din 2007, când, pentru prima dată în discursul său de la Conferinţa de Securitate de la München, a spus multe lucruri pe care ulterior le-a pus în practică".

"Ca răspuns la discursul său foarte contondent de la München, am scris un articol publicat în acelaşi an în revista Foreign Affairs, titlul articolului a fost 'Limitarea Rusiei', şi avertizam că trebuie oprit, trebuie descurajat şi trebuie să fie limitat. Din nefericire, mesajul nu a fost auzit.

Ce a urmat după aceea: în câteva luni, a lansat o agresiune împotriva Georgiei. A ocupat 20% din teritoriul georgian, în 2008. Apoi a atacat Ucraina, a anexat Crimeea şi a ocupat o parte din Donbas. Apoi a lansat un război la scară largă, în care ne aflăm în prezent. Cred că trebuie să învăţăm din aceste greşeli şi să câştigăm războiul. Şi nu este suficient doar să ne recâştigăm teritoriile. Trebuie să facem schimbări în mecanismele de securitate, în arhitectura de securitate, să ne asigurăm că astfel de greşeli nu se vor mai repeta.

Vreau să fiu foarte clară: dacă nu este oprit, va merge mai departe. Cred cu tărie acest lucru", a conchis Iulia Timoşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe