Forţele israeliene avansează în Rafah, în timp ce diplomaţia eşuează

Tancurile israeliene în oraşul Rafah din Gaza, mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
13.06.2024

Tancurile israeliene au avansat mai adânc în zona vestică a oraşului Rafah, pe fondul uneia dintre cele mai grave nopţi de bombardamente din aer, de la sol şi de pe mare, forţând multe familii să îşi părăsească casele şi corturile în întuneric, au declarat joi locuitorii, potrivit Reuters.

Rezidenţii au declarat că forţele israeliene s-au împins spre zona Al-Mawasi din Rafah, în apropierea plajei, care este desemnată ca zonă umanitară în toate anunţurile şi hărţile publicate de armata israeliană de când a început ofensiva din Rafah, în luna mai.

Armata israeliană a negat într-o declaraţie că ar fi lansat lovituri în interiorul zonei umanitare Al-Mawasi.

Israelul a declarat că asaltul său a avut ca scop anihilarea ultimelor unităţi de luptă intacte ale Hamas în Rafah, un oraş care adăpostea peste un milion de persoane înainte de începerea ultimei avansări. Cei mai mulţi dintre aceşti oameni s-au deplasat acum spre nord, către Khan Younis şi Deir Al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană a afirmat într-o declaraţie că a continuat "operaţiunile ţintite, bazate pe informaţii" la Rafah, precizând că forţele din ultima zi au localizat arme şi au ucis palestinieni înarmaţi în lupte corp la corp.

În ultima zi, armata a declarat că a lovit din aer 45 de ţinte din Fâşia Gaza, inclusiv structuri militare, celule militante, lansatoare de rachete şi puţuri de tuneluri.

Israelul a exclus pacea până când Hamas nu va fi anihilat, iar o mare parte din Gaza este în ruine. Dar Hamas s-a dovedit a fi rezistent, militanţii reapărând pentru a lupta în zone în care forţele israeliene declaraseră anterior că i-au învins şi s-au retras.

Propunerea de încetare a focului

Gruparea a salutat o nouă propunere de încetare a focului din partea SUA, dar a făcut unele amendamente, reafirmându-şi poziţia conform căreia orice acord trebuie să asigure încetarea războiului, o cerere pe care Israelul o respinge în continuare.

Israelul a descris răspunsul Hamas la noua propunere de pace a SUA ca fiind o respingere totală. Dar eforturile pentru a asigura un acord continuă, potrivit mediatorilor Qatar şi Egipt, susţinuţi de Statele Unite.

De la un scurt armistiţiu de o săptămână, în noiembrie, încercările repetate de a aranja o încetare a focului au eşuat, Hamas insistând asupra unei încetări permanente a războiului şi a unei retrageri totale a Israelului din Gaza.

Hamas a precipitat războiul atunci când militanţii au luat cu asalt Gaza blocată de Israel şi au pătruns în sudul Israelului printr-o lovitură fulgerătoare la 7 octombrie anul trecut, ucigând aproximativ 1 200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici în enclavă, potrivit calculelor israeliene.

Invazia şi bombardamentele israeliene asupra Gaza de atunci au ucis cel puţin 37.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu. Pentru alte mii de persoane există temeri că sunt îngropate sub dărâmături, iar cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori sunt strămutaţi.

ROPUNEREA DE ÎNCETARE A FOCULUI
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor