Forţele de securitate din Guineea s-au ciocnit cu protestatarii

Demonstraţii masive ale opoziţiei în Conakry, Guineea, 18  februarie 2013 (CELLOU BINANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.02.2013

Miercuri, în capitala Conakry, forţele de securitate din Guineea au tras cu gaze lacrimogene în miile de protestatari anti-guvern care aruncau cu pietre, incidentul soldându-se cu rănirea a peste 50 de persoane, au declarat martorii şi alte surse, potrivit Reuters.

Violenţa din statul vest-african a fost cauzată de tensiunile în creştere dinaintea alegerilor parlamentare, despre care opoziţia susţine că ar fi fost aranjate de administraţia preşedintelui Alpha Conde.

O declaraţie emisă de preşedinţia Guineei a declarat că 23 de membri ai forţelor de securitate au fost răniţi în altercaţiile iniţiale, unul aflându-se în stare critică. Aceasta a adăugat că şi 28 de civili au fost răniţi.

Coaliţia de opoziţie din Guineea a îndemnat la proteste pe scară largă în Conakry, după ce a anunţat săptămâna trecută că va boicota pregătirile pentru mult amânatele alegeri legislative, susţinând că data votului nu a fost aleasă în mod corespunzător.

Opoziţia susţine că Comisia Electorală a ales data votului în mod unilateral şi că două societăţi angajate pentru a actualiza listele electorale au înclinat balanţa în favoarea lui Conde. Aceasta doreşte de asemenea ca guineeni care trăiesc în străinătate să poată vota.

Săptămâna trecută, mii de oameni au participat la proteste paşnice în întreaga Guineea în sprijinul cererilor opoziţiei. Alegerile parlamentare trebuiau să aibă loc iniţial în 2011, dar au fost deja amânate de patru ori.

Conde a promis prosperitate pentru fosta colonie franceză ce are 10 milioane de locuitori şi a cărei economie produce doar 1,50 dolari per persoană pe zi, în ciuda multitudinii de resurse naturale, inclusiv cel mai mare depozit neexploatat din lume de minereu de fier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor