Protest amplu al bulgarilor din ţară şi din diaspora

Zeci de mii de bulgari au ieşit duminică să protesteze în principalele oraşe, dar şi în străinătate, faţă de politicienii de la Sofia (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.02.2013

Zeci de mii de bulgari au ieşit duminică să protesteze în principalele oraşe, dar şi în străinătate, faţă de politicienii de la Sofia, facturile prea mari şi sărăcie, notează Novinite.

În capitala Sofia, între 10.000 şi 20.000 de persoane au ieşit în stradă şi au protestat în faţa principalelor clădiri guvernamentale, a Preşedinţiei şi a Curţii Supreme.

Unul dintre demonstranţi a precizat că protestul este faţă de întreaga clasă politică. Un alt participant la protest purta un mop pentru a curăţa „gunoiul politic” din ultimii 23 de ani.

Demonstranţii l-au făcut „laş” pe Boiko Borisov, care a demisionat miercuri împreună cu întreg Cabinetul său şi au strigat „suntem flămânzi” şi „vrem finanţare europeană”.

„Unde este Boiko? Joacă fotbal aşa cum face întotdeauna duminica? Ţara lui e în flăcări, dar pompierul nr. 1 (n.r. - aluzie la profesia de bază a fostului premier) nu e de găsit”, a spus un participant.

Oamenii i-au cerut Procurorului-şef, Sotir Ţaţarov, să ia măsuri împotriva celor care au jefuit ţara de la căderea regimului comunist în 1989.

Demonstranţii au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui şi mass-media în care critică toate partidele politice care au guvernat în detrimentul poporului bulgar.

La proteste participă şi membrii organizaţiilor studenţeşti.

Autostrada Liulin a fost blocată de protestatari din Sofia şi din Pernik.

Proteste ample au loc şi la Plovdiv, unde oamenii au dat foc Constituţiei, la Sliven, Blagoevgrad, Burgas şi în alte oraşe.

Cei mai mulţi protestatari s-au înregistrat la Varna, unde 40.000 de oameni au blocat principalele bulevarde şi au blocat accesul spre autostrada Hemus.

În pofida numărului mare de demonstranţi, momentan nu s-au înregistrat incidente.

Proteste ale bulgarilor nemulţumiţi de clasa politică au loc şi în străinătate, la Viena, Munchen, Dublin, Londra, Dusseldorf, Frankfurt, Atena, Berlin şi Madrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor