Formarea grupului Bankia va fi anchetată de procuratura anticorupţie (revista presei spaniole)

Procuratura anticorupţie a decis începerea unei anchete asupra situaţiei de la banca spaniolă Bankia, pentru cinci delicte, printre care escrocherie şi falsificare, anunţă joi cele mai importante cotidiene spaniole.
Banca spaniolă Bankia, cu sediul la Madrid. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.06.2012

Procuratura anticorupţie a decis începerea unei anchete asupra situaţiei de la banca spaniolă Bankia, pentru cinci delicte, printre care escrocherie şi falsificare, anunţă joi cele mai importante cotidiene spaniole. Ştirea alternează pe primele pagini cu noi informaţii despre un posibil plan de salvare financiară pentru sectorul bancar spaniol, care are nevoie de recapitalizare.

Procuratura anticorupţie anchetează Bankia pentru presupusă escrocherie şi falsificare, scrie cotidianul El Pais, cu precizarea că procurorii se vor concentra, în ancheta lor, asupra fuziunii şi ieşirii la bursă a entităţii bancare, suspectând că au existat probleme în privinţa stării reale a bilanţului prezentat de casele de economii care au format banca.

Pe de altă parte, cotidianul El Mundo scrie joi tot pe prima pagină că procuratura anticorupţie vrea ca Audienţa Naţională să fie cea care să ancheteze situaţia de la Bankia şi să vadă dacă responsabilii din conducerea acestei bănci au încălcat legea atunci când au constituit entitatea, după fuziunea caselor de economii Caja Madrid şi Bancaja.

Pe fondul cifrelor vehiculate drept necesare pentru salvarea Bankia şi curăţarea activelor acesteia, cotidianul ABC anunţă joi că Fondul Monetar Internaţional a estimat la cel puţin 40 de miliarde de euro nevoia de capital a întregului sistem bancar spaniol. În tot acest timp, UE şi Germania pun la punct, mai scrie acelaşi cotidian, un mecanism de ajutoare pentru entităţile bancare aflate în dificultate, care să nu implice intervenţie financiară în statul respectiv.

Fantoma intervenţiei financiare se îndepărtează, consideră cotidianul La Razon, după ce pe pieţe a fost din nou linişte, iar nivelul primei de risc a scăzut. Guvernul de la Madrid, completează cotidianul menţionat, speră ca Europa să reuşească să articuleze un plan de salvare financiară prin intermediul fondului pentru stabilitate.

Cotidianul catalan El Periodico remarcă joi că nu va exista o intervenţie în condiţii draconice, iar UE proiectează un plan simplu de salvare financiară pentru Spania, astfel că ajutoarele de la fondul european vor fi folosite numai pentru curăţarea sectorului bancar şi prin fondul spaniol pentru restructurarea sectorului bancar (FROB). Pe de altă parte, şi acest cotidian scrie despre situaţia de la Bankia, şi anunţă de asemenea că procuratura va ancheta formarea acestei bănci, care are acum nevoie de recapitalizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor