Fondatoarea unui cor laudă fuziunea dintre dansul şi muzica din Shen Yun


Fondatoarea corului Pennsylvania Youth, Chorale Eileen Finley (St) şi Eileen Fields (dr), o pianistă şi solistă vocală ce însoţeşte corul în turnee, participă la Shen Yun Performing Arts în Philadelphia, 5 mai 2013.
Fondatoarea corului Pennsylvania Youth, Chorale Eileen Finley (St) şi Eileen Fields (dr), o pianistă şi solistă vocală ce însoţeşte corul în turnee, participă la Shen Yun Performing Arts în Philadelphia, 5 mai 2013. (The Epoch Times)

PHILADELPHIA – Unii dintre cei mai buni dansatori ai lumii au prezentat mituri şi legende în Philadelphia atunci când Shen Yun Performing Arts a urcat pe scena Teatrului Merriam. Orchestra Shen Yun, care este compusă dintr-o combinaţie unică de instrumente clasice occidentale şi tradiţionale chinezeşti, a însoţit fiecare număr de dans. Privind şi ascultând, complet absorbită, a fost dna Eileen Finley.

“Ochii mei se plimbau de la scenă la locul unde se afla orchestra şi apoi înapoi la scenă, şi tot aşa”, a spus dna Finley. “Coreografia a fost frumos realizată; dansurile au vorbit într-adevăr cu muzica. Uniunea celor două este cu adevărat frumoasă.”

Pentru dna Finley, care a fondat corul de copii Pennsylvania Youth Chorale în 1977, combinaţia de dans şi muzica a funcţionat bine şi combinaţia orchestrei Shen Yun a celor două tradiţii muzicale diferite a mers perfect.

“Echilibrul dintre instrumentele clasice vestice şi chinezeşti a fost frumos”, a spus ea. Această combinaţie a oferit “un nivel de confort foarte plăcut pentru fiecare ascultător.”

Pennsylvania Youth Chorale este format din fete şi băieţi cu vârste între 7 şi 15 ani şi îi ajută pe aceşti copii să se dezvolte muzical, profesional şi personal. Scenele pe care a urcat corul includ Carnegie Hall din New York, Centrul Kimmel din Philadelphia şi clădirea Parlamentului canadian.

Dna Finley este o profesoară de peste 36 de ani, care a desfăşurat cursuri şi ateliere în instituţii precum Colegiul din Philadelphia pentru Arte Frumoase şi a studiat la mai multe şcoli, incluzând Şcoala Regală de Muzică Bisericească din cadrul Universităţii Princeton.

Shen Yun Performing Arts, o companie de muzică şi dans clasic chinez cu sediul în New York, prezintă în fiecare an o renaştere a culturii chineze vechi de 5.000 de ani în peste 100 de oraşe ale lumii. Deşi inima spectacolului stă în dansul clasic chinez, orchestra ce însoţeşte dansatorii are un rol important şi a câştigat distincţii din partea comunităţii muzicale de pe mai multe continente.

O orchestră filarmonică vestică oferă fundaţia, în timp ce instrumentele tradiţionale chinezeşti conduc melodiile, conform website-ului Shen Yun. Instrumentele chinezeşti includ vioara chinezească cu două corzi “erhu”, ce are 4.000 de ani vechime; suona, un instrument dublu de suflat de culoare roşie care, atunci când este mânuit cu măestrie, produce note care aduc aminte uneori de cântecul păsărilor; şi multiple gonguri de diferite mărimi, care accentuează puterea muzicii.

Dna Finley a spus că muzica din Shen Yun este “absolut frumoasă.”

“Am fost cu adevărat cucerită de ea”, a adăugat ea.

Eileen Fields, pianistă şi solistă vocală ce însoţeşte Pennsylvania Youth Chorale în turnee, s-a alăturat dnei Finley la spectacol. Dna Fields însoţeşte corul din 1992 şi a studiat la Universitatea Temple.

Dna Fields a considerat că soliştii vocali ai Shen Yun, ale căror cântece sunt presărate printre numerele de dans, sunt intriganţi.

“Este un stil foarte diferit de ceea ce consider eu că este stilul american de operă”, a spus dna Fields. “O emoţie foarte puternică şi foarte intensă.”

Conform website-ului Shen Yun, soliştii vocali ai Shen Yun folosesc, atunci când cântă în limba chineză, tehnici autentice pentru tenori bel canto şi soprane, un stil dificil de găsit în întreaga lume de astăzi.

“Aceasta înseamnă că, în timp ce continuă să respecte cerinţele inerente ale tehnicii de bel canto, cântăreţul trebuie să menţină o corectă pronunţie şi dicţiune în chineză”, explicat website-ul. “Astăzi, abilitatea lor de a face acest lucru este incomparabilă.”

Dna Fields a spus că metoda a funcţionat bine.

“Cu siguranţă, sunetele transmise au fost foarte puternice şi sincere”, a adăugat ea. “Vocile lor sunt în mod clar bine pregătite.”

Informaţii oferite de Pamela Tsai şi Zachary Stieber

Shen Yun Performing Arts, cu sediul în New York, are trei companii aflate în turnee care susţin spectacole simultan în jurul lumii. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org

Shen Yun Performing Arts va susţine spectacole la Teatrul Proctor din Schenectady, N.Y., în 9 mai şi la Oncenter Crouse Hinds Theater în Syracuse, N.Y., în 12 mai.

The Epoch Times este onorat ca sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură