Fluxurile de gazul rusesc sunt inversate prin conducta Yamal pentru a doua zi

Conducte de gaz - gov.ro
Conducte de gaz - gov.ro (Epoch Times România)

Fluxurile de gaze ruseşti către Germania prin conducta Yamal-Europa au continuat să circule în regim invers pentru a doua zi miercuri, conform datelor operatorului german de reţea Gascade.

Preţurile gazelor europene au atins marţi un nou record, după ce conducta Yamal a schimbat direcţia, o mişcare despre care Kremlinul a spus că nu are implicaţii politice, în timp ce doi mari clienţi germani au declarat că Gazprom îşi îndeplineşte obligaţiile de furnizare.

Debitele de la punctul de control Mallnow situat la graniţa germano-polonă mergeau spre est din Germania în Polonia cu un volum orar de aproximativ 1.622.341 kilowaţi oră (kwh/h) miercuri.

Miercuri, preţul al gazului olandez pentru luna imediat următoare, cota de referinţă europeană, se tranzacţiona la 166 de euro pe megawat oră, aproape de maximul istoric de aproape 185 de euro atins în sesiunea anterioară.

Gazprom nu a rezervat capacitate pentru exporturi prin Yamal în ultimele zile, inclusiv joi.

Potrivit traderilor, inversarea fluxului de gaze se suprapune cu o serie de factori care afectează piaţa gazelor, precum cererea puternică din partea centralelor electrice, în condiţiile în care centrale nucleare franceze sunt închise temporar, şi temperaturile mai scăzute, care cresc cererea de gaze pentru încălzire.