Florin Călinescu va putea candida la europarlamentare. Instanţa a răsturnat decizia BEC, al cărui sediu a fost inundat

Florin Călinescu
Florin Călinescu (Facebook)
Andrei Popescu
25.04.2024

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, dar şi cei de la Curtea de Apel, au răsturnat decizia Biroului Electoral Central, care a respins lista Partidului Diaspora Unită pentru europarlamentare pe motiv că nu a prezentat numărul necesar de semnături conforme, relatează hotnews.ro. Lista este deschisă de actorul Florin Călinescu.

“Cred că tot unul de la partid a spart ţeava, pentru că este ceva penibil să vii în instanţă cu un cărucior cu foi ude şi să recunoşti că nu se mai pot număra. S-a încercat împiedicarea intrării în cursă a unui partid”, a spus Călinescu, marţi, după ce judecătorii de la Curtea de Apel au permis Partidului Diaspora Unită să candideze.

Potrivit sursei citate, disputa dintre Biroul Electoral Central şi Partidul Diaspora Unită (PDU) a plecat de la autenticitatea listei de semnături. Partidul a trebuit să demonstreze că a depus numărul necesar de 200.000. Dar, pe data de 16 aprilie, BEC a respins lista, susţinând că au fost prezentate doar 190.323 de semnături conforme.

Deşi PDU a depus până pe 10 aprilie un număr de 221.282 de semnături, nu toate au fost considerate că respectă legea, BCE transmiţând că există “semnături cu inadvertenţe” şi că nu a fost atins pragul necesar de semnături.

Ulterior, PDU a revenit cu noi semnături, 8.024, până la ora limită. Peste alte două zile, partidul a mai adus la BEC 17.8000 de semnături strânse, deoarece li s-a comunicat că au zece zile la dispoziţie pentru a completa dosarul. Astfel, Partidul Diaspora Unită a depus, pe proprie răspundere, aproximativ 250.000 de semnături.

Cu toate acestea, continuă site-ul citat, BEC a considerat că nu a fost întrunit numărul necesar de semnături conforme, iar lista a fost respinsă. Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, iar prima cauză s-a judecat pe 19 aprilie 2024.

De asemenea, pe lângă problema legată de veridicitatea sau nu a semnăturilor, a apărut însă o altă situaţie fără precedent în procesul electoral.

Mai exact, pe data de 17 aprilie 2024, sediul Biroului Electoral Central de la Romexpo, Pavilionul C, a fost inundat, iar zeci de mii de semnături au fost distruse, printre ele fiind şi cele ale PDU.

“Un număr important de cutii au fost deteriorate prin inundaţie, BEC precizează că nu se mai poate face analiza semnăturilor în acest moment, întrucât sunt vreo 3 cutii, doar o cutie conţinând 16.000 de semnături”, a declarat avocatul PDU în faţa judecătorilor, adăugând că nu este culpa partidului pentru inundaţia de la sediul BEC.

Reprezentanţii Biroului Electoral Central au admis în instanţă că există o problemă, deoarece Pavilionul C din Romexpo a fost inundat şi au fost distruse “şapte dosare din trei cutii, care conţineau în total 42.000 de semnături”.

În plus, judecătorii au constatat că inundaţia nu a fost singura hibă din verificarea listelor de semnături. O altă problema a fost că BEC nu a sesizat procurorii dacă au eliminat anumite semnături, instanţa precizând că trebuie să existe “elemente obiective care să justifice lipsa veridicităţii semnăturilor”.

În cele din urmă, BEC a pierdut în faţa Partidului Diaspora Unită la Tribunalul Bucureşti, iar decizia a rămas definitivă pe 23 aprilie 2024 la Curtea de Apel.

“Victorie, lupta continuă, nu cedăm. Am câştigat la Tribunalul Bucureşti şi la Curtea de Apel, definitiv. PDU - Partidul Diaspora Unită va candida la europarlamentare!”, a transmis, marţi, pe Facebook, actorul Florin Călinescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor